Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek vatandaşın en ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin azaltılmasına neden olunduğunu belirterek, ''Bu nedenle bazı doktorların ve diyetisyenlerin sadece yumurtaya değil tereyağı ve kırmızı ete de bir özür borcu var'' değerlendirmesinde bulundu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Eker, AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, üretici birlikleri temsilcileri, ziraat odası başkanları ile hayvancılık ve tarım işletmeleri üreticilerinin bulunduğu heyeti makamında kabul etti.
Doktorların ve diyetisyenlerin bir dönem ''tereyağı yiyenler kalp hastası olur'' şeklinde açıklamalar yaptığını anımsatan Eker, ''Yıllarca kamuoyuna yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek, vatandaşın en ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin azaltılmasına neden olundu. Son yıllarda ise geçmiş yılların aksine bu yiyeceklerin masum olduğu açıklandı. Yumurtanın kolesterolü yükseltmediği son yıllarda açıklandı. Bu nedenle bazı doktorların ve diyetisyenlerin sadece yumurtaya değil tereyağı ve kırmızı ete de bir özür borcu var'' diye konuştu.
Hayat tarzının ve şehirde yetişen çocukların damak tadının değiştiğini de dile getiren Eker, hayvansal ürünlerin tüketiminde ve beslenme alışkanlıklarının oluşumunda doktorların ve diyetisyenlerin açıklamalarının çok büyük etkisinin olduğunu belirtti.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay tereyağının sağlıklı olduğunu belirterek, bir dönemin tabularını yıkmıştı. Karatay ''Köy tereyağı sağlıklıdır'' açıklaması yaparak Türk halkının tereyağı ile barışmasına vesile olmuştu. Karatay şunları söylemişti: ''Tam yağlı, doğal olan her şey tüketilmeli. Saf köy tereyağı, katkısız Trabzon, Urfa ya da Malatya gibi yörelerimizin tereyağı kullanılabilir. Karatay Mutfağı''nda bunların tarifini verdim. Besininizi hazırlayabilirsiniz''