|

Doğalgaza Ekim'den itibaren yüzde 10 indirim müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz indirimi ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakan Albayrak, 1 Ekim itibari ile doğalgazda yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı. Elektrik fiyatlarıyla ilgili de konuşan Bakan Albayrak, olası bir zam düşünülmediğini aksine fiyatları daha da düşürmeye çalıştıklarını söyledi.

Yeni Şafak
14:23 - 29/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 17:02 - 29/09/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak doğalgaza indirim yapılacağını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak doğalgaza indirim yapılacağını açıkladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) toplantısına katılan Bakan Albayrak, gazetecilerin sorularını cevapladı. Albayrak, doğalgazda indirim konusunda bir soruya şöyle cevap verdi: “Yılbaşı itibariyle tahkim davasında olumlu karar çıkınca BOTAŞ'ın ekonomik yükündeki iyileşme ile halkımıza yansıtacağımızı söyledik. Tahkim kararı yazılacak, biz de ona göre uygulayacak. Karar imza noktasına gelmediği için başlayamamıştık. Ancak sözünü verdiğimiz için 1 Ekim tarihinden itibaren doğalgazda indirimi hem tüketiciye, hem de sanayiciye yüzde 10 olarak yansıtma kararı aldık."



KIŞ AYLARINDA İNDİRİM YAPAN HÜKÜMETİZ


Bakan Albayrak, kış aylarında doğalgaz tüketiminin artmasına ve maliyetlerinin yükselmesine rağmen, vatandaşlarına bunu indirim olarak yansıtan tek hükümet olduklarına da işaret ederek, “Biz bundan çok mutluluk duyuyoruz. Hane halkına gelen ek bir katkı dışında sanayide de ciddi bir girdi maliyeti oluşturan doğalgazdaki indirim sayesinde sanayicimize son çeyrekte rekabet avantajı sağlayacağına inanıyorum" dedi.



ELEKTRİK FİYATLARI DA DÜŞECEK


Bakan Albayrak elektrik fiyatlarına olası bir zamla ilgili soruya da “Elektrikte bir zam öngörmüyoruz. Hatta bu maliyetlerdeki düşüşe dayalı daha da düşürülmesi yönünde çalışıyoruz" diye konuştu.



TÜRK AKIMI AŞAMA KAYDEDECEK


Türkiye Rusya ilişkilerinde yaşanan iyileşme sonucu Türk Akımı konusundaki çalışmalara da değinen Bakan Albayrak, “Türk Akımı projesi Türkiye ile müzakere aşamasına gelmişti. Şimdi görüşmelere yeniden başlandı. Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Ekim tarihinde Dünya Enerji Kongresine geleceği süreye kadar yapılacak toplantılarda Türk Akımı konusunda da bir aşamaya gelineceğini öngörüyoruz.



5-6 KÖMÜR SAHASINDA İHALEYE ÇIKILACAK


Yerli enerji kaynaklarının kullanımı konusunda öncelikli olarak kömürde 5-6 bölgenin yatırım açısından kalorifik değerlerine göre önemli bulduklarını ifade eden Albayrak, kömürde 2000-2500 arası kalorinin üzeri rezervler tespit ettiklerini söyledi.



ÇAYIRHAN'A 1 MİLYAR DOLARLIK SANTRAL


Bu kapsamda Ankara bölgesinin yerli kaynaklarla enerji imkanını sağlayacak Çayırhan sahasının önümüzdeki hafta ilanına çıkılacağını kaydeden Albayrak, “Sahada açık-eksiltme ile alım garantili olarak ihaleye çıkılacak. Orada 1 milyar dolar civarında yatırımla 700-800 MW gücünde bir santral yatırımı olacak" dedi.



YIL SONUNA KADAR ENERJİDE GÜZEL HABERLER OLACAK


Öte yandan yenilenebilir enerji kaynakları güneş ve rüzgar konusunda da Ekim sonunda ciddi potansiyel olan alanlarda yeni bir strateji izlendiğini belirten Albayrak, “Belirlediğimiz alanlarda alım garantili eksiltme suretiyle hedeflediğimiz başarı hikayesi var. Yerli ve yabancı şirketlerin bu alanda oyuncu olmak istedikleri yönünde talepleri var. Milyar dolarların ifade edildiği bir süreç olacak. Çok önemli projeler yerli ve yenilenebilir adımlar atılacak. Kasım sonu, Aralık başı güneş ve rüzgar ayağını hayata geçireceğiz" değerlendirmesi yaptı.












#Berat Albayrak
#Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
#Doğalgaz
7 yıl önce