|

Doğan’a inceleme

Doğan Grubu’nun iki şirketini birleştirme girişimi SPK’ya takıldı. Doğan Gazetecilik’in yüzde 61.7’sini Hürriyet Gazetecilik’e devretmek için SPK’ya başvuran Doğan, onay alamadı. Birleşecek her iki şirketin mali tablolarının detaylı bir incelemeye tabii tutulduğu öğrenildi. SPK’nın birleşme başvurunu gündeminden çıkarması, Doğan Grubu şirketlerinin borsada büyük kayıp yaşattı.

Yeni Şafak
04:00 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:50 - 2/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Doğan Grubu'nun iki şirketini birleşme girişimi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'ya takıldı. Doğan Gazetecilik'in yüzde 61.7'sini Hürriyet Gazetecilik'e devretmek için SPK'ya başvuran Doğan, onay alamadı. Doğan Gazetecilik A.Ş'nin tüm aktif ve pasifi ile birlikte bir bütün halinde Hürriyet Gazetecilik A.Ş tarafından devralınması iki ay önce gündeme gelmişti. Doğan Grubu, 10 Nisan 2015 tarihinde aldığı kararı 16 Nisan'da Kamu Aydınlatma Platformu (KAP)'a bildirmiş ve ardından da SPK'ya başvurmuştu.



GÜNDEMDEN ÇIKARILDI


SPK'nın açıklamasıyla birlikte 'Doğan Grubu basın alanında küçülmeye mi gidiyor?' sorusu gündeme gelmişti. Başvuruyu gündemine alarak önceki günkü toplantıya taşıyan SPK, Doğan'ın birleştirmek istediği Doğan Gazetecilik ve Hürriyet Gazetecilik'e hakkında ayrı ayrı inceleme yapılıyor olması nedeniyle birleşme başvurusunu gündeminden çıkardı. İlgili toplantıda; şirket birleşme ya da devralma gibi başvurular olması halinde Kurul'un kararını etkileyeceği için genellikle incelemenin tamamlanmasının ardından ele alınması kararlaştırıldı. Her iki şirketle ilgili rutin bir incelemenin olmasından dolayı, bu devralmanın da bilançolarını etkileyeceği, bu nedenle incelemeler tamamlandıktan sonra yeniden başvuru olması halinde yeniden görüşülmesi gerektiği ifade edildi.


SPK Piyasa Gözetim Dairesi'nin yaptığı derin incelemede; birleşme kararının duyurusu öncesinde ilgili şirketlerin hisselerinde yaşanan fiyat hareketlerinin de mercek altına alınabileceği ifade edildi.



MALİ TABLOLARA İNCELEME


Hürriyet Gazetecilik ve Doğan Gazetecilik'in birleşmesi sırasında şirket hisselerinde yaşanan düşüşlerden dolayı küçük yatırımcıların zarar edip etmedi gibi konular da dikkate alınarak hazırlanacak raporlar Kurul'a sunulacak. Kurul, ilgili rapor üzerinden kararını verecek.


Doğan Gazetecilik A.Ş'nin Hürriyet Gazetecilik tarafından devralınmasına ilişkin Bağımsız Denetim raporlarında birleşme oranının yüzde 61,78656 olarak belirlendi.



HÜRRİYET VE DOĞAN ÇAKILDI


Bu kapsamda birleşme işleminde Doğan Gazetecilik A.Ş pay sahiplerine tahsis edilmek üzere yapılacak sermaye artırım tutarının da 341 milyon 398 bin 183 lira olması ve buna bağlı olarak bir adet Doğan Gazetecilik A.Ş payına 3.25 adet değiştirme oranı uygun bulundu.SPK'nın birleşme başvurunu gündeminden çıkarması, Doğan Grubu şirketlerinin borsada büyük kayıp yaşattı. Borsa İstanbul'da işlem gören Doğan Gazetecilik'ın hisseleri yüzde 9.43, Hürriyet Gazetecilik hisseleri ise yüzde 4.41 değer kaybetti. Doğan Gazetecilik hisseleri taban fiyat olan 1.92 liraya inerken, Hürriyet hisseleri 0.66 liraya geriledi.



İhale yasağı sürüyor


Doğan Holding, 2009 yılında 'müşterek yöneten' sıfatıyla ortak olduğu Petrol Ofisi'ne bir yıl süreyle getirilen kamu ihale yasağının kaldırılması kapsamında, Ankara 12. İdare Mahkemesi'nin şirket lehine yasağının kaldırılmasında “ısrar etme” kararı verdiğini belirterek, yasaklamanın kaldırılması için gerekli başvuruların yapılacağını açıkladı.


#Doğan Grubu
#Doğan Gazetecilik
#Sermaye Piyasası Kurulu
#aydın doğan
9 yıl önce