|

Doğu Anadolu’ya 21 milyarlık can suyu

Doğu Anadolu Bölgesi’ni şahladıracak DAP Eylem Planı açıklandı. Beş ana eksende 126 eylemden oluşan planla birlikte bölgeye 21 milyar liralık yatırım yapılacak. İstihdam yüzde 50’lere çıkartılacak. Tarım, sanayi, kentleşme, sermaye, bilişim ve sosyal altyapı güçlendirilecek. Hibeler genişletilecek.

Yeni Şafak
04:00 - 26/04/2015 Pazar
Güncelleme: 21:30 - 25/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planı açıklandı. Bu planla bölgeye 21 milyar 16 milyon lira yatırım yapılacak. Tarım, sanayi, kentleşme, sermaye ve sosyal altyapının güçlendirilmesine yönelik beş ana eksende 126 eylem planından oluşan proje ile istihdam yüzde 50'lere çıkartılacak. Bölgenin bilişim altyapısı güçlendirilecek. Plan, 2014-2018 dönemini kapsayacak.



ALT YAPIYA 10.3 MİLYAR LİRA


Bu planla, yatırımların 10 milyar 381 milyon lirasının altyapı, kentleşme ve çevre koruma alanında gerçekleştirilmesi planlandı. Beşeri-sosyal sermayenin ve sosyal altyapının güçlendirilmesi için 6 milyar 653 milyon lira, gıda ve tarım sektörlerinde verimlilik ve katma değerin artırılması için 3 milyar 454 milyon lira, sanayi ve hizmetler sektörünün güçlendirilmesi için 502 milyon lira, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi için ise 26 milyon lira yatırım öngörüldü. Eylem Planı dönemi sonuna kadar, bölgede yaklaşık 1 milyon hektar arazide toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlanacak.



BÖLGEDE REFAH ARTACAK


Bölgenin kış turizm potansiyelinden azami ölçüde faydalanabilmek amacıyla “Kış Turizmi Strateji Belgesi” hazırlanacak. Kış turizm merkezlerinde yeni işletmecilik modelleri geliştirilecek. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planı'nın, tarım, turizm, ulaştırma, lojistik ve ticaret alanlarında önemli potansiyele sahip olan bölgede ekonomik büyümeye, istihdam artışına, sosyal gelişmeye ve vatandaşların refahına vesile olacağını bildirdi.



Planla 10 bin işletme için yeni destek


Başta İran olmak üzere komşu ülkelerle ticari ilişkiler geliştirilecek, bu kapsamda öncelikli olarak Doğubayazıt'ta İran ile yerli sanayicilerin kullanımına yönelik özel destekli ortak organize sanayi bölgesi kurulması için çalışmalar gerçekleştirilecek. Doğu Anadolu Bölgesinde serbest bölge kurulmasının ekonomiye katkısının araştırılacağı fizibilite çalışmaları yapılacak. Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümü noktasında bölgede yaklaşık 10 bin işletmeye destek sağlanacak. Özel sektör yatırımları açısından bölgenin daha cazip kılınmasına ilişkin çalışmalar yapılacak.


#kış turizm
#Kış Turizmi Strateji Belgesi
#Doğubayazıt
9 yıl önce