|

Dolar tarihi zirveyi gördü

Merkez Bankası’nın erken faiz indirimine gideceği beklentisi ve Fed’in duruşunu bozmaması nedeniyle dolara olan talep fırladı. Dolar/TL kuru 2.4188 ile tarihi zirvesini gördü.

Yeni Şafak
04:00 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 20:25 - 29/01/2015 Perşembe
Diğer
Gündem
Gündem
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki hafta 75 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomik aktivitesindeki sağlam seyre vurgu yapan açıklamaları ardından 2.4188 ile tarihi zirvesini gördü. Piyasanın önceki günkü kapanışı öncesi 2.39’lu seviyelerde işlem gören dolar/TL dün sabaha 2.40’ın hemen altında başlasa da tarihi zirveyi gördükten sonra kayıplarını bir miktar azaltan kur günü 2.41 seviyesinde kapattı. Piyasadaki gösterge tahvil faizleri de günü yükselişle % 6,93 seviyesinde bitirdi. Bankacılar, Fed’in mevcut duruşunun, avro gibi diğer para birimlerinin baskı altında olduğu bu dönemde dolara destek verdiğini belirtiyorlar.

KUR İSTİKRARI ŞART

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, doların tarihi zirvesini görmesine ilişkin, “Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın şubatta  faizi bir puan düşürebiliriz’ açıklaması birdenbire dolara ilginin artmasına sebep oldu. Bu gelişme, Türkiye’de kurun hızlı biçimde yukarı doğru gitmesine yol açtı” dedi. Bilen ayrıca, “Faizin düşürülmesi, umulan ekonomi için yararları bilinen bir şey olsa da, Türkiye’nin büyüme patikasının da istikrar içinde sürmesi için kur istikrarı bunun kadar önemlidir” ifadelerini kullandı.

Anketler faizde indirim öngörüyor

TCMB’nin erken bir toplantı ile politika faizinde indirime gideceği öngörüsü anketlere taşındı. Bu konuda gerçekleştirilen anketlerde katılımcıların çoğunluğu 50 ila 75 baz puanlık erken bir faiz indirimi beklediklerini dile getiriyor. Ekonomistler ise, enflasyonda beklenen düşüşün faiz indirimlerini meşrulaştırdığının altını çiziyor. 


TCMB zorunlu TL karşılığı yayımlayacak

TCMB, bankalarca TL cinsinden tesis edilmesi gereken ortalama zorunlu karşılık tutarını geçici bilgilerle hesaplayarak yayımlamaya başlayacağını duyurdu. TCMB’den yapılan açıklamaya göre, Banka, 30 Ocak 2015'den itibaren her zorunlu karşılık döneminin ilk tesis gününde saat 10.00’da yayımlamayı yapacak.

#TCMB
#Fed
#Doç. Dr. Mahmut Bilen
9 yıl önce