|

"Dolardaki yükseliş faiz beklentisini etkilemez"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolar kurunun yükselmesinin Türkiye'de faiz indirimi beklentileri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Yeni Şafak
15:44 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 15:54 - 30/01/2015 Cuma
AA

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,  dolar kurunun yükselmesinin Türkiye'defaiz indirimi beklentileri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi.


Zeybekci, dolar kurunda son günlerde yaşanan hareketliliğin ekonomideki beklentilere olası etkileriyle ilgili sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin faiz indiriminde çok geciktiğini, herhangi bir gelişme beklenmeden derhal indirim kararının alınması gerektiğini belirtti.


Mevcut durumda faiz indirimi kararı için çok gecikildiğini dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:


" Dolar kurunun yükselmesinin maliyetlere ve enerji fiyatlarına etkisinden dolayı enflasyonu yükselteceği, bundan dolayı da faizdeki indirim beklentilerini azaltacağı gibi bir yorum ortaya çıkabilir. Ama ben bulunduğumuz noktayı faiz indiriminde zaten geç kalınmış bir nokta olarak değerlendiriyorum. TL'nin değer kaybetmesinin, doların yükselmesinin Türkiye'defaiz indirimi beklentileri üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz. Geçtiğimiz haftalarda söylediğim gibi bizim Türkiye olarak üçüncü indirimi konuşuyor olmamız lazımdı." 


ABD Merkez Bankası'nın dünyada faizlerin yükseleceği yönünde bir beklentiyi tetiklediğini, bunun için Türkiye'nin bir maliyet ödemesi gerektiğine inanmadıklarını anlatan Zeybekci, AB Merkez Bankası'nın ise tam tersi adımlar atarak faiz indirimine gitmeye ve parasal genişlemeyi artırmaya devam edeceğini ifade etti.


AB Merkez Bankası'nın ihracata dayalı büyümeyi tetiklemek amacıyla atacağı bu adımların Türkiye ekonomisine olumlu etkilerinin olacağına dikkati çeken Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Dolayısıyla Türkiye'nin kaygıyla hareket ederek yüksek faizlere katlanmaya devam etmesini anlamsız buluyoruz. Faizin behemahal, şu anda, hiçbir şeyi beklemeden düşmeye devam etmesini destekliyoruz. Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerindeki aşağı doğru gidişe paralel olarak faizleri, hızlı bir şekilde aşağı doğru çekme kararlılığına devam etmesini de destekliyoruz.


Faizin aşağı doğru gitmesi, TL'nin cazip halde olmamasını da beraberinde getirecektir. Yani faizin aşağı doğru trend göstermesi kurun kontrollü bir şekilde yükselmesini beraberinde getirecektir. Bu beklenen bir durum ve şu anda doğal bir süreç yaşıyoruz. Endişe edecek hiçbir şey yok. Kurun yükselmesinin Türk ekonomisine olumsuz bir etkisinin olacağını zannetmiyorum."


Petrol fiyatı ve cari açık

Kurun yükselmesinin cari açığa olası etkisi konusundaki bir soru üzerine ise Bakan Zeybekci, petrol fiyatlarının gerilemesinin Türkiye'nin lehine bir ortam yarattığını, bu ortamda cari açıkta bir büyüme değil daralma beklendiğine değindi.


Türkiye'nin cari açıkta geçen yıl beklentilerin çok üzerinde bir başarı sergilediğine dikkat çeken Zeybekci, bunun 2015 yılında da devam edeceğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının yükseleceğini sözlerine ekledi.

#dolar
#nihat zeybekci
#kur
#döviz
#faiz indirimi
9 yıl önce
default-profile-img