|

Doların ateşi dünyayı yaktı

Dolar ABD`de faiz artırımının yaklaştığı beklentisi ile gelişmekte olan para birimlerini ezip geçiyor. TL ise yılbaşından bu yana % 11`lik değer kaybıyla listede ikinci sırada.

15:10 - 5/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:42 - 5/03/2015 Perşembe
Diğer

Dolar yurt içinde rekor üzerine rekor kırarken, dünya genelinde de yükselişini sürdürüyor. ABD'de faiz artırımının yaklaştığı beklentisi ve ekonomi yönetiminin geleceğine yönelik endişelerle dolar/TL gün içinde 2.60’ı geçerek yeni zirveye ulaşırken, yılbaşından bu yana yaşanan değer kaybı da yüzde 11’e yaklaştı.


BREZİLYA REALİ İLK SIRADA

2015’in başından itibaren gelişmekte olan ülkeler incelendiğinde yüzde 12’ye yaklaşan değer kaybı ile Brezilya Reali ilk sırada yer alırken, Türk Lirası ikinci, Bulgar Levi ise üçüncü sırada bulunuyor.


Konuya ilişkin UZMANPARA’ya değerlendirmede bulunan Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, doların son 2 haftadır dünya genelinde yükseldiğini söyledi.



NE KADARI İÇ NE KADARI DIŞ ETKEN?

“Yurtiçinde şubat ayında içsel faktörler ile tırmanan USDTRL mart ayında dışsal iklimin baskısı ile değer artışını sürdürerek 2,60'a ulaştı” diyen Karayazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

“Yılbaşından bugüne yüzde 11 'ü bulan bu değer artışı ne kadar içeriden ne kadar dışarıdan kaynaklanıyor? 

Ekte yer alan tabloda öncelikli 15 gelişen ülkede yılbaşından bugüne doların hangi ülkede ne kadar yükseldiği yer alıyor.


HİNDİSTAN AYRIŞIYOR 

Lider yüzde 11'i aşan değer kaybı ile Brezilya Reali ve ne yazık ki ikinci sırada yüzde 11 kayıpla Türk Lirası geliyor. Hindistan ise imrendiren bir başarıya imza atarak doların yılbaşından buyana değer kaybettiği ender ülkelerden biri olmayı başarmış görünüyor.


ORTALAMA KAYIP YÜZDE 4.6 

Tabloda yer alan 15 ülke parasının dolara karşı ortalama kaybı yüzde 4,6. Buradan hareket ile TL‘nin dolara karşı yaşadığı kaybın yarıya yakının dış dünyada esen rüzgardan kaynaklandığını söyleyebiliriz.


 


BUGÜNKÜ YÜKSELİŞ NEDEN?

Bugünse ilginç bir durum var ve dünya genelinde USD patinaj (yatay veya ekside) yaparken Türkiye’de yükselişini sürdürüyor. Bu seyirde dolar alalım daha da yükselecek beklentisi ile alışa yönelen yerellerin etkisi olabilir.”

#dolar
#dolar rekor
#dolar dünya
#dolar son durum
#dolar tl
9 yıl önce