|

Dolarla oynayanın eli yanar

Faizi yüksek tutmak isteyenlerin kurda manipülasyona yeltindiğine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Fazi yüksek tutmak için kurla tehdit ediyorlar. Ama bu manipülasyon ellerinde patlar ve elleri yanar” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 21:36 - 5/03/2015 Perşembe
Diğer
Merkez Bankası’nın “4 şubat” açıklamasıyla tetiklediği dolar dün 2,62 ile yeni zirve yaparak TL karşısındaki çıkışını sürdürdü. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın seyretmekle yetindiği bu çıkışın perde arkasına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi dikkat çekti. Kurda endişe edilecek bir durum olmadığını belirten Bakan Zeybekci, “Bunu piyasa kendi içinde halledecektir” dedi.

KUR ÜZERİNDEN OYUN 

"Şu anda kur üzerinde neden böyle bir oyun oynanmaya çalışılıyor?" sorusunu soran Zeybekci, "Türkiye’de faiz indirmesiyle ilgili kamuoyunda karşılık bulan, Türkiye’de üretimi, büyümeyi, istihdamı, ihracatı desteklemeyen bu faiz ortamında, faizin aşağıya doğru gitme eğilimini hisseden belirli bir zümre veya bu işten rantlanan bir grup var. Çünkü dünyada Türkiye’den başka paranın gideceği bir yer yok. 'Faizi düşürmeyin ha bak işte TL değer kaybeder, kur yükselir' oyunu oynuyorlar” diye konuştu.

ELLERİNDE PATLAYACAK

Doların artışında bankaların etkisinin olmadığını vurgulayan Zeybekci, şu uyarılarda bulundu: “Çok cüzi miktarda manipüle eden bir ekip var. Bunların altını çizerek söyleyeyim, dolarla oynayanların bu manipülasyonu ellerinde patlayacak ve elleri yanacaktır. Çünkü Türkiye’nin böyle bir kaygısı yok, böyle bir sıkıntısı yok. Vatandaşlarımıza şunu söyleyeyim, bunu oynayanlar, büyük şekilde bunu manipüle ederek bundan rant sağlamaya çalışanlara sakın ola kanmayın. İstikrar eğer 2.55’teyse bu ihracatçı için iyidir, Türkiye’nin ithalatı için de ihracatı için de iyidir."

Geçmişte bunu yapan üzüldü

2001-2002’de dolarda 1.680’ler görüldükten sonra 1.1’e kadar düştüğünü hatırlatan Bakan Zeybekci, “Bu gelişmeden ihracatımız çok büyük zarar gördü. Bu noktalardan sonra aşağı doğru trentlerde bu vatandaşımızı hakikaten üzer. Türkiye’de taşlar o kadar sağlam ki ne yapsanız bu taşlar yerinden oynamaz. Siyasi istikrarımız o kadar sağlamdır ki bu ülkenin sahipleri var, bu ülkenin aslanlar gibi bir lideri, aslanlar gibi bir başbakanı ve hükümeti var” diye konuştu. AB’nin 25 ülkesine kıyasla Türkiye’nin kamu borçlarının milli gelire oranında daha iyi olduğuna dikkat çeken Zeybekci, “Bütün bunlarda oynanacak bir yer var. Spekülasyon oluşturarak kurla ilgili tehditle faizi yukarıda tutmak” değerlendirmesinde bulundu.

#Merkez Bankası
#Erdem Başçı
#Nihat Zeybekçi
9 yıl önce