|

Dönüşümde 2. adım tasarruf ve atılım

Hükümet, Türkiye’yi 2023 yılına taşıyacak öncelikli dönüşüm programlarını hayata geçirecek düğmeye bastı. 10. Kalkınma Programı'nda belirlenen 25 özel alanda 1200 eylem planını kapsayan öncelikli dönüşüm programındaki hedefler 2018'e kadar hayata geçirilecek. 25 eylem planından ilk 9 programını geçtiğimiz ay açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu dün de 7’sini kabinenin 7 bakanı ile birlikte açıkladı. Kamuda plaket ve hediye sunumu tarihe karışacak. Bunun yerine fidan dikilecek. İthal lüks tüketimi caydıracak yaptırımlar yapılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 22:31 - 18/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Türk malı imajı iyileştirilecek

1- İşletmelere deneyim aktarımı sağlayacak ve işletmeler arası etkileşim düzeyini yükseltilecek. 

2-  Verimlilik alanında sistematik gelişmeler kaydeden KOBİ’lerin devlet desteklerinden öncelikli ve avantajlı olarak yararlanmasını sağlanacak.

3- KOBİ’lerin kurumsallaşmalarına önem verilecek.  Bu amaçla destek programları oluşturalacak ve mevcut destekleri gözden geçirilecek.

4- Sanayi bölgelerinin teknolojik donanımı ve geliştirme kapasitesi güçlendirilecek. 

5- İmalat sanayiinde endüstriyel otomasyon yaygınlaştırılacak.

6- İmalat sanayiinde kaynak verimliliği potansiyeli belirlenip yaygınlaştırılacak.

7- Küçük ölçekli işletmelere yönelik olarak ürün tasarımı, çeşitlendirilmesi ve markalaşmaları desteklenecek. 

8- KOBİ’lerin finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırılacak. 

9- Türk malı markası ve imajının iyileştirilmesi için çalışılacak.

10-  Dış pazarlardaki dağıtım kanallarına doğrudan erişim amacıyla, özellikle yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren yabancı şirket ve markaların satın alınması desteklenecek.

Altın bankacılığı geliştirilecek

- Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamalar gözden geçirilecek. 

- Taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna ve muafiyetleri, sosyal ve ekonomik amaçları dikkate alınarak  gözden geçirilecek. 

- İmalat sanayii makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında BSMV istisnası getirilecek.

- Uluslararası yükümlülükleri gözeterek, lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapılacak.

- Uzun vadeli tasarruflar için özel amaçlı tasarruf mekanizmaları geliştirilecek.

- Altın bankacılığı geliştirilecek.

- BES'te kesinti oranları uluslararası düzeylere yaklaştırılacak.

- İsrafın fazla olduğu mal gruplarını tespit edecek ve israfın önlenmesine yönelik bilinçlendirme ve yönlendirme yapılacak.            Kamuoyuna yönelik olarak genel bir tasarruf çağrısı kampanyası yürütülecek.

Akıllı ilaç dönemi

- Sosyal yardımlarda suistimali engellemek ve hak eden herkese ulaşabilmek amacıyla bu yardımlardan faydalanacak kişileri daha objektif ölçütlere göre belirlenecek. 

- Bu alanda hizmet veren kamu kurumlarının veri tabanlarının entegrasyonunu tamamlanacak. 

- Tarımsal desteklerin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini değerlendirilecek.

- KÖİ uygulamalarıyla ilgili çerçeve kanun hazırlanacak.

- Kamu kurumlarının ihtiyaçlarının ortak alım yöntemiyle tedariki yaygınlaştırılacak.

- Yükseköğretim kurumlarına ödenek tahsisini daha rasyonel hala getirilecek.

- Kamuda taşıt edinim ve kullanımında yerindelik ve etkinliğin sağlanmasına yönelik tedbirler alınacak.

- Hizmet alımında fayda-maliyet analizini gözetilecek. 

- Kamuda hizmet binası ediniminde uyulacak yöntem, kriter, usul ve esasları belirlenecek.

- Kaynak tahsis sürecinin etkinliğini sağlamak için stratejik plan-bütçe bağlantısı  güçlendirilecek. 

- Kamu hizmetlerini program yaklaşımıyla ele alan bütçe yapısına geçilecek.

- Akılcı ilaç kullanımını yaygınlaştırılacak, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri geliştirilecek. 

Ruhsat kolaylığı

- Yatırımların izin ve yatırım yeri temini süreçlerinin hızlı ve etkin bir biçimde yürütülmesine ve sonuçlandırılmasına yönelik mekanizma oluşturulacak.

- Kamunun iş dünyasına elektronik ortamda sunduğu hizmetlerin birbirleri ile entegrasyonu sağlanarak elektronik ortamda sunulacak.

- İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlanacak.

- Türkiye’de iş ve yatırım ortamına ilişkin hukuki süreçleri ve altyapıyı geliştirerek, hukuki süreçlerin daha kısa zamanda sonuçlanması sağlanacak. 

- Adli ve İdari yargıda uyuşmazlıkların yargı öncesi çözüm usullerini geliştirecek ve etkin hale getirilecek.  

- Türkiye’de yatırıma uygun arazi envanterinin yatırımcıya elektronik ortamda ve etkin bir şekilde sunulması amacıyla coğrafi bilgi sistemleri altyapısını geliştirilecek.

- Yatırım yeri tahsis sürecinin hızlandırılmasına yönelik mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirilecek. 

Finansa özel mahkeme

- İFM tanıtım faaliyetleri için bir idari yapı oluşturalacak. 

- Organize piyasalarda işlem gören türev araçların çeşitliliği arttırılacak.

- Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamaları ortadan kaldırılacak. 

- Yasası çıkan İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak.

- Finans alanında ihtisas mahkemeleri kurulacak.

- İFM kümelenme bölgelerinde raylı ve diğer ulaşım imkânları ve iletişim altyapısı geliştirilecek.

- Finans piyasalarında gereksinim duyulan bilişim teknolojileri ürünlerini geliştirmek üzere “Teknoloji Geliştirme Merkezi” kurulacak.

-  Kamu sermayeli katılım bankaları kurulacak.

- Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturacak, bu alana uygun etik ilkeleri ve kurumsal yönetim ilkeleri belirlenecek. Ayrıca, ürün ve hizmet çeşitliliği arttırılacak.


- Ulusal ve uluslararası kullanıcıların ihtiyaç ve öncelikleri dikkate alınarak uluslararası standartlara uygun şekilde üretilebilecek istatistikleri belirlenecek. 


- TÜİK ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayınlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı kurulacak.

- Uluslararası veri gönderim sistemi kuracak.

- Kurumların tuttukları idari kayıtların envanterini çıkaracak, Ulusal Kayıt Sistemine (UKS) dâhil edilecek idari kayıtları tespit edilecek. 

Yerele yeni gelir kapısı

- Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edilecek.

- Vergi mevzuatına ilişkin yeni düzenlemeler yapılacak. 

- Yerel yönetim öz gelirleri artırılacak. 

- Yatırımların üretken alanlara yönlendirilmesi ve tasarrufların artırılması temel amacı kapsamında gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasına yönelik çalışma yapılacak.

- İstisna, muafiyet ve indirimleri kapsamlı bir analize tabi tutulacak.

Plaket yerine fidan dönemi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık genelgesiyle bundan sonra başta kendi  yaptığı ziyaretlerde olmak üzere hiçbir ziyarette yerel yönetimler, valilikler veya diğer kurumlar plaket hediye sunumunda bulunmayacağını açıkladı.  İlla da hediye edilecek bu hediyenin ağaç ya da fidan dikimi olacağını vurguladı. Ayrıca kamuoyu diplomasisi niteliği de taşıyan tanıtım kitaplarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, faaliyetlerin kendisini tanıttığını, ayrıca lüks yayınlarla tanıtıma ihtiyacı olmadığını, bu tür faaliyetlerin internet ortamında, flaş disklerle ek bir masrafa ihtiyaç olmadan tanıtılmasının daha elzem olduğunu söyledi.


Petrol rehaveti yaşamayız

Davutoğlu,  AK Parti iktidarlarının hemen öncesinde petrol fiyatları 20 dolar civarında olduğunu hatırlatarak, “Bu yüksek oranlı kalkınma, petrol fiyatlarının 150  dolarlara çıktığı bir konjonktürde gerçekleştirildi. Petrol fiyatlarındaki 60 dolara geri dönüş ülke ekonomimize olumlu etki yapacaktır. Bu olumlu etkiyi, petrol fiyatlarındaki düşüşü tüketicimize, vatandaşımıza yansıtıyoruz, pompa fiyatlarında çok ciddi düşmeler oldu ama kesinlikle petrol fiyatlarının düşüşünden kaynaklanan bir gevşeme, disiplinden kopuş söz konusu  olmayacak. Türk ekonomisi petrol fiyatlarında ileride olabilecek her türlü iniş çıkışa intibak edebilmek için ilkeli, kararlı tutumunu sürdürecek” dedi. 


Piyasalar daha istikrarlı olacak 

Rusya gibi petrol üreticisi ülkelerde yaşanan krizlerin gelişmekte olan ülkeleri aynı anda etkilediğini ifade eden Davutoğlu, “İki, üç gün içinde yaşadıklarımız bunun göstergesi. Bir tarafta üretim fiyatlarında ve cari açıkta düşüş anlamında olumlu etki görüyorsunuz, diğer tarafta uluslararası piyasalarda ortaya çıkan çalkantılar finansal sonuçlar doğurabiliyor” diye konuştu. Davutoğlu, bu dalgalanmaların muhtemel etkilerini çok erken vakitte gördüklerini ve özellikle Hazine, Merkez Bankası ve enerji şirketleri arasında imzalanan protokolle enerji ödemelerinin Merkez Bankası’nın Hazine’ye transferi yoluyla yapılacak olmasının piyasalardaki dalgalanmalara karşı alınan etkin bir tedbir olduğunu söyledi. Piyasaların bir kaç gün öncesine göre çok daha istikrarlı düzeye geldiğini belirten Davutoğlu, “Bu konuda kimse tedirgin olmamalı. Bu perspektifi sürdürmeye kararlıyız. Orta ve uzun vadede yapısal dönüşümleri öne çıkaran bir yaklaşım sergileyeceğiz” şeklinde konuştu.


3. paket haftaya

Kabineden; Ali Babacan,  Fikri Işık, Faruk Çelik, Nihat Zeybekci, Nurettin Canikli, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek’in de katıldığı programda Davutoğlu, “insan odaklı, sosyal boyutlu üçüncü paketi” gelecek hafta açıklayacaklarını duyurdu. 

#Türkiye
#dönüşüm programları
#10. Kalkınma Programı
9 yıl önce
default-profile-img