|

Dünya devine rekor ceza

Çin'de, dünyanın en büyük ilaç firmalarından GlaxoSmithKline'la (GSK) ilgili görülen yolsuzluk davasında şirket 3 milyar yuan (bugünkü kurla 488,5 milyon ABD doları) para cezasına çarptırıldı.

Aa
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 13:49 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Dünya devine rekor ceza
Dünya devine rekor ceza

Ulusal basında yargı kaynaklarına dayandırılarak verilen haberlere göre, Çang Şa Orta Halk Mahkemesi şirketin eski Çin müdürü dahil 5 firma çalışanına da iki yıldan dört yıla kadar çeşitli cezalar verdi. Söz konusu para cezasının şu ana kadar Çin mahkemelerinin verdiği en büyük para cezalarından biri olduğu belirtildi.

Soruşturma kapsamında son olarak mayıs ayında GSK Çin Müdürü İngiliz vatandaşı William Mark Reilly'nin de yer aldığı 46 şüpheliyle ilgili soruşturmanın savcılığa teslim edildiği ifade edilmişti.

Reilly, satış ekipleri, hastaneler, doktorlar ve diğer sağlık organizasyonlarına rüşvet vermeleri yönünde baskı yapmakla suçlanırken, "GSK China"nın bu sayede "yasa dışı gelir" elde ettiği ileri sürülmüştü.

Soruşturma kapsamında Reilly ve iki yardımcısının Pekin ve Şanghay'daki devlet görevlilerine de rüşvet verdiği savunulmuştu.

Soruşturmanın başlamasının ardından GSK da "bu tür davranışlara müsamaha göstermeyeceklerini" açıklayarak, konuyla ilgili Çin makamlarına yardımcı olacaklarını belirtmişti.

10 yıl önce