|

Dünya ekonomisinin ekseni kaydı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünya ekonomisinin eksen kaydırdığını kaydetti Çağlayan, '10 yıl sonra dünya ekonomisinin yüzde 65'ini içinde Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler yapacaklar' dedi.

Aa
00:00 - 4/01/2013 Cuma
Güncelleme: 20:48 - 4/01/2013 Cuma
Yeni Şafak
Dünya ekonomisinin ekseni kaydı
Dünya ekonomisinin ekseni kaydı

Çağlayan, Kocaeli İl Ekonomi İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyanın ekseninde bir kayma olduğunu belirterek, 10 yıl önce dünya ekonomisinde gelişmiş ülkelerin söz sahibi olduğunu söyledi.

Dünyanın ekseni kaydı

'10 yıl sonra dünya ekonomisinin yüzde 65'ini içinde Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler yapacaklar' diyen Çağlayan, dünya ekonomisinin eksen kaydırdığını kaydetti.

Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 250'ye yakın iş adamıyla birlikte Afrika'nın en zor yerlerine gideceklerini dile getirerek, 1 hafta sürecek gezideki amaçlarının o bölgede de faaliyet göstermek olduğunu bildirdi.

Afrika, Uzak Doğu ve Amerika kıtasının kendileri için olmazsa olmazlar arasında yer aldığını belirten Çağlayan, 'Her yıl 600 milyar dolardan fazla ithalatı olan Afrika'ya nasıl kayıtsız kalırız. Bugün Çin, dünyanın Amerika'dan sonra 2'nci büyük ithalatçısı. Çin'de fazlasıyla oluyoruz olmaya da devam edeceğiz. Nerede nefes alınıyorsa orada olacağız Allah'ın izniyle. Ancak bu şekilde Türkiye'mizi daha fazla büyüteceğiz ve geliştireceğiz. Biz Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümüne insanımıza, vatandaşımıza, milletimize ve gençlerimize uygun bir Türkiye hazırlamanın seferberliği içerisindeyiz. Bütün gayemiz insanımızı hak ettiği seviyede yaşatmaktır' diye konuştu. 

Bakan Çağlayan, 2023 yılında kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolarlık seviyesine çıkarmak olduğunu ifade ederek, eğitim, sağlık ve ulaşım alanlarında büyük yatırımlar yaptıklarını söyledi.

IMF'nin borcunu bitirme noktasına geldiklerini belirten Çağlayan, Merkez Bankası'nın rezervini 6'ya katladıklarını kaydetti. Çağlayan, 'Cumhuriyet tarihinde 6 bin 500 kilometre yol yapılacak, üzerine 15 bin kilometre koyacaksın. 46 havaalanı yapacaksın, insanları sağlık hizmetinden faydalanır hale getireceksin, eczane kapılarında insanını beklerken hayatını kaybettirmeyeceksin. En kaliteli eğitim sistemini vereceksin, bu kadar kamu harcaması yaparken de bütçe açıklarında Avrupa'nın 21 ülkesinden daha iyi duruma geleceksin. 10 sene önce benimle iddiaya girseydi bu konuda, inanın Allah'a, olmayacağına dair iddiaya girer ve kaybederdim' dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin elde ettiği başarılar sonucunda ABD Kongresi'nin daha sonra da Avrupa Birliği'nin (AB) ilgili komisyonlarının açıkladıkları raporlarda Türkiye için 'Gelecekte Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı ülkeler başarılı olacaklar, Amerika'nın içinde bulunduğu şu an ki ticari sıkıntılardan kurtulmanın yolu Amerika'nın iş dünyası gidin Türk iş adamlarıyla beraber iş yapın' ifadelerinin yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin artık ihracatla büyüyen bir ülke olduğunu belirten Çağlayan, Kocaeli'nin ihracatta önemli bir yerinin bulunduğunu bildirdi.

Çağlayan, 2002 yılında Türkiye'nin toplam ihracatının 36 milyar dolar olduğunu dile getirerek, bugün Kocaeli'nin sadece 13 milyar ihracat yaptığını bildirdi.

Yatırım Teşvik Sistemi

Dünya'nın en iddialı Yatırım Teşvik Sistemi'ni yaptıklarını dile getiren Çağlayan, hangi sektörlerde sıkıntılarının olduğunu ve hangi sektörlerde ithalat yapıldığının tespit edildiğini söyledi.

Çağlayan, Girdi Tedarik Stratejisi'ni ortaya çıkardıklarını belirterek, bunu resmi belge olarak devletin strateji ve eylem planı olarak çıkardıklarını kaydetti. Çağlayan, 'Sanayi odası başkanıyken şikayet ettiğimiz bir şey vardı, bu ülkenin neden bir sanayi envanteri yok derdik. Elimizde ne kadar sanayi tesisimiz var. Hangi sektörlerde Türkiye rekabetçi olur. Bunları bilmezdik. Onun için de zaten Türkiye bir noktaya gelememişti. Sanayi ve Ticaret Bakanı olduğu dönemde Başbakan Erdoğan'ın da desteğiyle Türkiye'nin ilk sanayi envanterini yaptık. Şimdi Türkiye hangi sanayi kolunda neyi var, neyi yok, hepsini bilir duruma geldi. Teşvik sistemini de bunları üzerine monte ettik. 2002'ye kadar ülkemize gelen doğrudan toplam sermeye miktarı, 14.5 milyar dolardı. 80 yıldan bahsediyorum. 2002 yılından sonra ne oldu, şu an da 120 milyar doları geçmiş vaziyetteyiz. Bunun yüzde 75'i Avrupa'dan geldi.'

AB'nin komisyon raporunda gelecek 10 yılda, Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirket kapanacağını belirtildiğini ifade eden Çağlayan, bu şirketlerin işi devredeceği 2'nci ve 3'ncü jenerasyonunun olmadığı için kapacağını bildirdi.

'Her yıl ortalama yüzde 6-7 enerjiye talep artıyor'

'Türkiye'nin elde etmiş olduğu başarılardan bir milimetre geriye gitme lüksümüz yok' diyen Çağlayan, yeni sistemle yüksek teknoloji, inovasyon ve Ar-GE'ye önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Çağlayan, şunları kaydetti:

'2023'e kadar mevcut elektrik kapasitemizi 2'ye katlamak zorundayız. Her yıl ortalama yüzde 6-7 enerjiye talep artıyor. 57 bin megavat kurulu elektrik enerjisi kapasitemiz var. 110-115 bin megavata ihtiyacımız var 2023'de. Hızlı trendeki yolu, 10 bin kilometreye çıkartacağız 2023'e kadar. Mevcut demir yollarının tamamının revizesi yapılacak. İlave 5 bin kilometre demir yolu yapılacak. Türkiye'nin 2 tane büyük konteyner limanına ihtiyacı var. Bunların hepsi için Türkiye, 110 milyar dolar yatırım yapacak. Sadece enerji ve ulaşımda önümüzdeki 10 yılda 250 milyar dolara yakın yatırım yapacağız. Bunların hepsi 2023 Strateji Eylem Planı'mızda var. Bunlarla beraber Türkiye'ye gelen yabancı sermaye miktarı artacak. 2023'e geldiğimizde kendi otomobilini yapan, kendi uçağını yapan, kendi helikopterini yapan bir Türkiye olacağız. Kendimize güvenimiz geldi. 10 yıl önce çıkıp biri, Türkiye olarak kendi otomobilimizi yapacağız deseydi, tekme tokat kovalardı herkes onu.'

İhracat hedefleri

Bu yıl ki ihracat hedeflerinin sadece mal ticaretinde 160 milyar dolar olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, 'Hizmet ticaretiyle beraber bu yıl ihracatımız, 205 milyar dolar seviyesine gelecek' dedi.

Çağlayan, sözlerini şöyle devam etti:

'2017'de ihracat hedefimiz, 250 milyar dolar. Bunların hepsini Allah nasip ederse göreceğiz. Ekonominin büyümesinin gerçek pay sahibi özel sektör olduğu için bunları söylüyorum. 2002 yılından 2011 yılına kadar geçen sürede Kocaeli'de yapılan kamu yatırımları 8.5 milyar lira olmuştur. Eksiği var devam edecek. Sadece 2011 yılında yapılan kamu yatırımları 1 milyar 173 milyon lira. Kocaeli tarihinde en fazla kamu yatırımı 2011 yılında yapılmıştır. Yeni teşvik sisteminde Kocaeli, 20 Haziran'dan yıl sonu itibarıyla 90 teşvik belgesi Kocaeli'de alınmış. Bununla 1.5 milyar dolarlık sabit yatırım ön görülmüş. 3 bin 818 kişilik bir istihdam ön görülmüş. Umuyorum ki bunların sayısı artacaktır. Ümidimiz, Amerika'nın mali uçurumun kenarından dönmesiyle beraber kendini bir an önce toparlaması, dünya ekonomisi için son derece önemli. AB'deki kötüye gidişin durduğunu gözlemliyoruz. AB ile olan ticaretimiz de yeniden geriye dönüş başlayacak.'

(Sürecek)


11 yıl önce