|

Dünyanın Türkiye'den beklentileri büyük

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "IMF ve Dünya Bankası'nda, Türkiye'nin tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşması yönünde beklenti var' dedi. Babacan, dünyanın Suriye politikasını Türkiye'ye göre belirlediğini de kaydetti

00:00 - 22/04/2012 Pazar
Güncelleme: 23:01 - 21/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünyanın Türkiye'den beklentileri büyük
Dünyanın Türkiye'den beklentileri büyük

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye'den, tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşması bekleniyor" dedi. ABD'nin başkenti Washington'dan devam eden IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'na katılan Babacan, burada önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıların her açıdan faydalı olduğunu belirten Babacan, "Çok taraflı toplantılarda, 2-3 ay öncesine göre, genel atmosferin daha iyi olduğunu gördüm" dedi.

EKONOMİK MODEL VURGUSU

Cannes zirvesinden bugüne kadar geçen sürede bir yandan Yunanistan ile anlaşma, bir yandan Avrupa Merkez Bankası'nın piyasalara girmesinin ekonomik gidişata önemli katkıları olduğunu söyleyen Babacan, "Bunun yanında AB'nin mali anlaşmalar konusunda liderler seviyesinde mutabık kalması, bazı risklerin bugün için ortadan kalkmasını beraberinde getirdi. Ama şimdi uygulamalar çok önemli" ifadelerini kullandı. Babacan, ekonomide Türkiye'nin tecrübeleri ve ekonomik model olmasına yönelik soru üzerine, Dünya Bankası Başkanı Zoellick ile görüşmelerinin beklenenden çok uzadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

TECRÜBELERİMİZİ AKTARACAĞIZ

"Şu anda bizden beklenen, bundan sonraki dönemde kendi deneyimlerimizi, tecrübelerimizi, iyi uygulamalarımızı mümkün olduğu kadar fazla ülkeyle paylaşmamız. Çünkü işleyen iyi bir örnek, yazılan reçetelerden, uluslararası kuruluşların yazdığı raporlardan çok daha etkili olabiliyor. İnsanlar gözleriyle gördüğü, iyi sonuç veren bir örneği çok daha ikna edici buluyorlar ve uygulamada da çok daha olumlu bakabiliyorlar. Türkiye'den böyle bir beklenti var, IMF tarafında da Dünya Bankası tarafında da var." Başbakan Yardımcısı Babacan, IMF'nin tavsiyesiyle Sudan'ın, Türkiye'nin, Hazine Bakanlığının borç ve para yönetimindeki bilgi işlem sistemini kendilerine kurmasını istediği örneğini vererek, önümüzdeki dönemde bu tip çalışmaların çoğalabileceğini ifade etti.


Suriye politikası bize bağlı

ABD ile Suriye konusunda çok yakın diyaloglarının bulunduğunu belirten Babacan, şöyle dedi: "Çizgimiz Washington'da genel kabul görüyor ve Türkiye'nin bu konudaki önerileri ABD ve pek çok Avrupa ülkesinde ciddi biçimde dikkate alınıyor. Pek çok ülke Suriye politikasını oluştururken Türkiye'nin dediğine dikkatli biçimde kulak veriyor. Bazen Türkiye'de bazı çevreler, Türkiye'nin yaptıklarını dışardan zorla, telkinle yapıyor gibi görüyor ama işin aslı tam tersi, öyle bir noktaya geldik ki, pek çok ülkenin duruşu, Suriye politikası, Türkiye'nin duruşu, Türkiye'nin söylemlerine önemli şekilde endeksleniyor.'


Avro Bölgesi için 2012 'test yılı' olacak

Avro bölgesi krizinden bahseden Ali Babacan, bu konuda yapısal reformlara, güçlü ortak mali çerçeveye ihtiyaç olduğunu söyledi. Babacan, "Bekleyip görelim aşamasındayız" diyerek, AB hükümetlerinin taahhütlerde bulunduğunu, şimdi bunların uygulanıp uygulanmadığının görüleceğini söyledi. Babacan, bu noktada 2012 yılının, verilen taahhütlerin uygulanması konusunda "test yılı" olacağını belirterek, güçlü siyasi liderliğin gerektiğini, şu anda sadece siyasi ya da para birliği değil, güçlü bir mali birliğin de zamanı olduğunu vurguladı. Neler olacağını öngörmenin şimdiden mümkün olmadığını kaydeden Babacan, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa ülkelerinin ciddi krizle karşılaşmadığını, dolayısıyla bu kriz vurduğunda deneyim eksikliğinin ortaya çıktığını belirtti. Babacan, kriz zamanlarında hükümetlerin ilk birkaç ayda gerekli adımları atmaları gerektiğini ama bunların gerçekleşemediğini söyledi.



12 yıl önce
default-profile-img