|

Düşen petrol fiyatları işçileri vurdu

Düşük petrol fiyatlarından dolayı daralmaya giden Shell, Chevron, BP, Total ve Saipem'in de bulunduğu şirketler, 2 yıl içinde 34 bin çalışanıyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor. Geçen yıl sadece ABD'de 94 bin 409 sektör çalışanının işine son verildi.

Yeni Şafak
11:12 - 21/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:20 - 21/01/2016 Perşembe
AA

Petrol fiyatlarının son dönemlerin en düşük düzeylerine gerilemesi, uluslararası dev enerji şirketlerinin de çalışanlarıyla yollarını ayırarak yeniden yapılandırma sürecine girmesine neden oldu. Geçen yıl, sadece ABD'de 94 binden fazla sektör çalışanı işinden olurken, aralarında Shell, Chevron, BP, Total ve Saipem gibi devlerin de bulunduğu şirketler iki yıl içinde 34 bin personeliyle daha yollarını ayırmaya hazırlanıyor.



Özellikle petrolün varilinin ilerleyen süreçte 10 dolarlara kadar düşebileceği yönündeki öngörüler, aşağı yönlü fiyatlarla birlikte kar marjları iyice daralan şirketleri, çeşitli tasarruf önlemleri almaya zorlayarak yeni bütçe hazırlamaya ve işten çıkarmalara yönlendiriyor.



ABD'nin köklü danışmanlık şirketi Challenger, Gray amp; Christmas AŞ raporlarından derlenen verilere göre, 2015 yılında ABD'de, enerji sektöründe 94 bin 409 kişinin işine son verildi. Geçen yıl, sektördeki ABD işsizlik verileri, 2014 yılında işten çıkartılan 14 bin 262 kişi ile kıyaslandığında, 7 kat artışa işaret ediyor.



Geçen yıl, enerji ABD'de en çok personel çıkartılan sektör olurken, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerinden dolayı işsiz kalan toplam çalışan sayısının ise 104 bin 514'ü bulduğu belirtildi. Petrol fiyatlarındaki düşüş, şirketlerin yeniden yapılandırma süreçlerine paralel işçi çıkartmasındaki en etkili faktörler arasında yer alıyor.



"İşten çıkarılanların geri dönmesi zor"


Uluslararası enerji uzmanları, petrol fiyatlarındaki düşüşün sektöre etkilerini ve artan işten çıkarmaların nedenlerini şöyle değerlendirdi:


“Ana sebep düşen petrol fiyatlarıdır. Diğer bir sebep ise şirketlerin bu düşük fiyatların uzun süreceği kanaatinde olmalarıdır. Hatta petrol fiyatları yükselmeye başlasa bile eski yüksek fiyatlar yani 100 dolarlar civarına çıkması mümkün olmayacağından, uzun süreli perspektifte rekabet edebilirlik maliyetlerini kontrol etmeye çalışıyor. Çünkü büyük şirketlerin neredeyse tamamı kendilerini hem insan gücü, hem yönetim hem de tedarik zinciri noktasında petrolün varil fiyatının 100 dolar olacağına endekslemişlerdi. Şimdi ise düşük fiyatlara göre kendilerini yeniden düzenlemeleri gerekiyor. Şirketler sadece işçi çıkarmıyorlar, aynı zamanda maliyetlerini gözden geçirme adına yeni bir süreçten geçiyorlar. Bundan dolayı da bu süreçlerin kısa vadeli olmadığı görünüyor ve bu işten çıkartılacak insanların işlerine geri dönmeleri de çok olası bir durum değil."



Tablo gelecek için de iyimser değil


Yakın gelecek açısından bakıldığında, sektör çalışanları açısından durum hala pek de iç açıcı değil. Aralarında Shell, Chevron, BP, Total ve Saipem'in de bulunduğu şirketler, 2 yıl içinde 34 bin çalışanıyla daha yollarını ayırmaya hazırlanıyor.



Dünyadaki petrol arama ve üretimi yapan enerji devlerinden,İtalyan Saipem 8 bin 800, ABD'li Chevron 7 bin ve Shell 6 bin 500 işten çıkarmayla gelecek yıl sonuna kadar bu konuda başı çekecek şirketler arasında yer alıyor.



Aynı dönem için BP ile Danimarkalı Maersk 4'er bin, Fransız Total 2 bin, Norveçli Statoil ise bin 500 personelin iş akdine son verileceğini daha önce açıklamıştı.

#BP
#Chevron
#düşen petrol fiyatları
#Saipem
#Shell
#Statoil
8 yıl önce