|

Düşük faiz başarılı otomotiv sektörü

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce: Enflasyondaki geri çekilme faiz oranlarında da geri çekilmeyi beraberinde getirecektir. Belki bunun ilk adımıdır Merkez Bankası'nın politika faizinde yapmış olduğu 0,50 puan indirim dedi.

Yeni Şafak
11:11 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 09:14 - 25/01/2015 Pazar
AA
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun politika faizinde yaptığı indirimin devamının gelmesi halinde tüketici kredi faizi oranlarında da bir düşme olacağını, bunun da hem otomotiv hem de diğer sektörleri olumlu etkileyeceğini söyledi.


ODD Genel Koordinatörü Erce,  son çeyrek rakamları açıklanmasa da Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğinin göründüğünü, bu rakamın ülkenin gerek potansiyelinin gerekse ihtiyacı olan büyüme oranlarının altında bulunduğunu ifade etti.


Erce, 2015 yılına girerken aslında çok da fazla beklenmedik bir şekilde petrol fiyatlarında ciddi bir geri çekilme söz konusu olduğuna değinerek, enerji açısından yurt dışına bağımlı olan Türkiye'nin, petrol fiyatlarındaki bu geri çekilmeden olumlu etkileneceğini dile getirdi


Petrol fiyatlarındaki geri çekilme kalıcı olursa Türkiye ekonomisine katkısının da daha kalıcı olacağına işaret eden Erce, "2014 yılında cari açıkta bir miktar gerileme oldu. 2015 yılında da petrol fiyatları 40-50 dolar civarında kalırsa cari açıktaki geri çekilme bir miktar daha devam edecektir; belki 40 milyar dolar, belki 40 milyar doların da altına gelme şansı olacaktır diye düşünüyoruz" dedi.


Erce, 2015 yılında ekonomi açısından bakıldığında 3 önemli konunun bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: 


"Biri cari açık. Demek ki bu pozitif etkileniyor. İkincisi enflasyon. Enflasyon da 2014'te bir ara çift hanelere kadar yaklaştı. Daha sonra aralık ayında eksi enflasyon rakamı geldiği için tekrar yüzde 8-9 bandına oturdu. Şimdi burada enflasyonun petrol fiyatlarından dolayı bir miktar daha geri çekilmesi bekleniyor. Bazıları yüzde 5'leri telaffuz ediyor. Bazı ekonomistler yüzde 7'leri telaffuz ediyor. Ama sonuçta bir geri çekilme bekleniyor. Enflasyondaki geri çekilme faiz oranlarında da geri çekilmeyi beraberinde getirecektir. Belki bunun ilk adımıdır Merkez Bankası'nın politika faizinde yapmış olduğu 0,50 puan indirim. Eğer bunun devamı önümüzdeki aylarda gelecek olursa o zaman tüketici kredi faizi oranlarında da bir düşme, bir iyileşme süreci olacaktır ve devam edecektir. Tüketici kredi faizi oranlarındaki düşüş hem otomotiv sektörünün ürünlerinin satışını hem de diğer sektörleri olumlu etkileyecektir."


 "İkinci 6 ayda bilinmeyenler biraz fazla"


ODD Genel Koordinatörü Erce, ülke olarak faiz oranlarının kararlı ve sağlıklı bir şekilde geri çekilmesinin temenni edildiğini ifade ederek, "Yani geri çekip de bir anda ters bir hareket yapma ihtiyacı olmadan adım adım çekilmesi şeklinde... Bunu biraz petrol fiyatları etkileyecek diye düşünüyoruz" diye konuştu.


Üçüncü konu olan reformların da seçimle beraber hayata geçeceğini aktaran Erce, buralardaki bütün iyileştirmelerin Türkiye ekonomisini olumlu etkileyeceğini söyledi. 


Erce, "Cari açıktaki düşüş, enflasyondaki gerileme ve reformlarda atılacak önemli pozitif adımlar Türkiye'nin ekonomisini ve büyüme hızını artıracaktır" ifadelerini kullandı. 


Hayri Erce, 2015 yılının birinci ve ikinci yarısına ilişkin şu öngörülerde bulundu: 


"Türkiye'yi etkileyecek olan faktörlere baktığımız zaman biri Fed'in para politikası. Fed faiz artırma sürecine büyük ihtimalle ilk 6 ayda giremeyecek. İkincisi Avrupa Birliği'nin para politikası. Orada biraz daha likiditeyi artıcı yönde adımlar atılacak gibi görünüyor. Bir de Türkiye'deki enflasyonun durumu. Bunların hepsi ilk 6 ayda Türkiye'yi olumlu etkileyecek faktörler. Yani ABD faiz artırmayacak, Avrupa likiditeyi artıracak ve enflasyon düşüşe geçecek. Dolayısıyla ilk 6 ayı pozitif görebiliriz.


İkinci 6 ayla ilgili ise bilinmeyenler biraz fazla. İkinci 6 ayda 'Fed faiz artıracak mı?' onu izlemek lazım. Avrupa Birliği açısından çok fazla bir şey değişmeyecektir ikinci 6 ayda; ilk 6 ayda atılacak adımları atacaklardır zaten. Üçüncü olarak da seçim ve seçim sonundaki durum etkili olacaktır. İkinci 6 ay biraz daha bilinmeyenlerin fazla olduğu, ilk 6 aya göre biraz da zor ve sıkıntılı bir dönem olabilir."
#Otomotiv
#faiz
#faiz indirimi
#ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce
#Hayri Erce
9 yıl önce