|

Düşük vergiyle yatırım artar

AK Parti kayıt dışı işletmelerle mücadele için vergi indiriminde bulunacak. Yüksek orandaki damga ve harç vergilerinin kayıtdışılığa ittiğine işaret eden AK Parti Bayburt milletvekili adayı Naci Ağbal ‘’Gelir kaybımız olsa da vergilerin bir kısmından vazgeçeceğiz’’ dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/05/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 20:50 - 4/05/2015 الإثنين
Yeni Şafak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) toplantısı öncesinde Bayburt'ta konuşan AK Parti Bayburt milletvekili adayı Naci Ağbal, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kayıtdışı ekonomiye değinen Ağbal, işletmecilerin damga ve harç vergilerini yüksek bulduğunu ve yatırım öncesi işlemlerin uzun sürdüğünü, bu işlemleri yaparken yatırımcının kendi işini aksattığını bildirdi. Ağbal ''İndirim sağlanırsa işletmeler büyüyerek yatırımlarına hız verecek'' şeklinde konuştu.



MALİYETLER AZALACAK


İşletmelerin TSE gibi kurumlarda ciddi yükümlülüklerle karşılaştığını ifade eden Ağbal, "Ciddi paralar kendilerinden talep ediliyor. Yeni dönemde işletmelerin TSE'de bu tür maliyetlerden kurtulmalarını sağlayacak düzenlemeler yapacağız. KOSGEB üzerinde kredi ve hibe mekanizması yoluyla işletmeleri bu yönüyle destekleyeceğiz. Bununla ilgilide meclise girecek pakette yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor" diye konuştu.



13 YILDA %10 İNDİRİM


Son 13 yıldır dolaylı vergilerde indirimlere gittiklerini belirten Ağbal, "KDV'de yüzde 10 indirim yaptık. Dolaylı vergi olarak önemli iyileştirmeler yaptık. Dolaylı vergilerden sağlanan gelir OECD ve AB ortalamaları ile aynı. Biz buralardan çok farklı değiliz. Sorun dolaysız, vergi tahsilatımızın düşük, kayıtdışının yüksek olması'' dedi.



Hukuki engelleri kaldıracağız


Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımcı girişinde artış yaşandığına değinen Naci Ağbal, “Bizim hukuk sistemimiz Avrupa'yla aynı fakat işleyişte, hem zaman olarak hem de anlayış olarak sıkıntılar var. Yatırımcı için önümüzdeki dönemde anlayış değişiklerine gideceğiz. Artık sıkıntım yok paramı da kazanıyorum demesini istiyoruz” dedi.




Sermaye üzerinde faiz indirimi yapılmalı


Sermayede vergi indirimi noktasında kalıtsallaşmış düşünce yapısında olan maliyenin bunu kabul etmeyeceğini vurgulayan Naci Ağbal, “Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alacaksak biz sermaye üzerinden de belli bir nispette de faiz indirimi yapalım dedik. Artık yaklaşımımızı şu şekilde değiştiriyoruz. Eskiden 'Mevcut vergiyi almaya devam edeyim ekonomik yapı beni çok ilgilendirmez' bir mali anlayışı vardı. Durağan bir ekonomide vergiyi alamazsınız ve aşağıya gidersiniz. O yüzden bu tür inisiyatif sonuna kadar açığız. Hükümet, vergi denetimi konusunda 2011'de devrim niteliğinde düzenlemeler yaptı” açıklamalarında bulundu. Yatırımlarda siyasi irade noktasına bakıldığında bir sorun olmadığına dikkat çeken Naci Ağbal, sözlerine şöyle devam etti: ''Aslında kanun yatırımcıyı teşvik ediyor. Mali bakanlığında gördüğüm şey şu; yerel idareler yatırımcıya farklı gözle bakıyorlar. Özellikle yerel idareciler kaynak sorunlarını yatırımcı üzerinden giderme çabasına giriyorlar."





#Türkiye İhracatçılar Meclisi
#Naci Ağbal
#kdv indirimi
٪d سنوات قبل