|

Ekmek israfına yeni öneri

İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Münir Kazdal, ekmeğin bakkal ve marketlerde ambalajlı satılması durumunda israfın önlenebileceğini belirtti.

Aa
00:00 - 11/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 18:28 - 11/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Ekmek israfına yeni öneri
Ekmek israfına yeni öneri

Kazdal, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekmek israfını gündeme taşımasının isabetli olduğunu ifade ederek, Türkiye'de ekmek israfının çok ciddi boyutlarda olduğunu bildirdi.  

İsrafın nedenine ilişkin doğru tespitlerin yapılmadığını ileri süren Kazdal, şunları kaydetti: 

''Her şeyden önce ekmek israfı, evlerimizde gerçekleşmemektedir. Evlerde gerçekleşen ekmek israfı, mevcut israfın yüzde 5'i bile değildir. Ekmek israfı, bakkal, market ve zincir marketlerde gerçekleşmektedir. Sıcak ekmek tüketim alışkanlığından dolayı bakkal ve marketler ekmeğin yüzde 10'unu, 'Ertesi gün nasıl olsa sıcak ekmek gelecek' düşüncesiyle iade ediyor. İade edilen ekmekler de çöp oluyor.'' 

Bir ülke için buğdayın stratejik öneme sahip olduğunu bildiren Kazdal, böyle bir ürünün israf edilmesinin milli bir kayıp olduğunu anlattı. 

Münir Kazdal, ekmeğin bakkal ve marketlerde ambalajlı satılması gerektiğini belirterek, ''Ekmek israfını önlemenin tek yolu, bakkal ve marketlerde ekmek satışının ambalajlı satılmasıdır. Ambalajlı satılması durumunda, ekmeğin raf ömrü uzayacak, hijyen sorunu önemli ölçüde çözülecek, çeşitliliği artacak, içeriği daha da zenginleştirilebilecektir. Ekmek israfının önlenmesinin en kolay ve etkin yolu, ambalajdır'' ifadelerini kullandı. 


11 yıl önce