|

Ekonomi Nobeli ABD''lilere çalıştı

Nobel Ekonomi Ödülü seçici komitesi ABD''li bilim adamlarına çalıştı. ABD 43 ödülle ezici bir üstünlük elde etti. Uzmanlar ise durumu komitenin basiretsizliği olarak değerlendiriyor.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 19/10/2014 الأحد
Güncelleme: 01:30 - 19/10/2014 الأحد
Yeni Şafak
Ekonomi Nobeli ABD''lilere çalıştı
Ekonomi Nobeli ABD''lilere çalıştı

1969 yılından bugüne 75 farklı araştırmaya verilen (bazı yıllar birden çok kişi ödülü aldı) Nobel Ekonomi Ödülü''nde, seçici komitenin ABD''li bilim adamlarına çalıştığı görülüyor. İngiltere sekiz Nobel ile ikinci sırada yer alırken 43 ödüllü ABD''nin diğer ülkeler karşı ezici gücü gözler önüne serildi.

2000''Lİ YILLARA AMBARGO KOYDU

ilk kez, 1969''da Hollandalı ve Norveçli ekonomistler Jan Tinbergen ve Ragnar Frisch''e verilen ödülün kapsamına sonraki yıllarda gelişen ülkelerden bilim adamları da eklendi. Buna rağmen İsveç Kraliyet Akademisi, 1990''ların ortalarından itibaren adeta Amerika''ya hizmet etti. 2000''li yıllarda Amerikalı bilim adamları ödüllere adeta ambargo koyarken, uzmanlar durumu Komite''nin basiretsizliği olarak değerlendiriyor.

3. DÜNYA ÜLKELERİ YOK SAYILIYOR

Bazı bilim çevreleri de, Komite''nin tercihlerini Amerikan tarzı ekonomi modellerini tüm dünyaya empoze etmenin aracı olarak görüyor. Küreselleşme, serbest ticaret ve işgücü piyasaları gibi araştırmaları ödüllendirmeyi seven akademi, yoksulluk ve gelir dağılımında çalışmalar yapan üçüncü dünya ülkelerin gözardı etmekle eleştiriliyor.

٪d سنوات قبل