|

Ekonomide sert iniş beklemiyoruz

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, Merkez Bankası kararlarının eskiye nazaran daha sıra dışı olduğunu söyleyerek, alınan önlemlerin bugünkü konjonktüre uygun olduğunu vurguladı. Aydın, “Merkez Bankası son yaptığı açıklamada, 'genişletici politika uygulayacağını' söylemişti. Bu sebeple ekonomide sert iniş beklentisi içinde değiliz' diye konuştu

Ekonomi Servisi
00:00 - 28/07/2011 Perşembe
Güncelleme: 22:58 - 27/07/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Ekonomide sert iniş beklemiyoruz
Ekonomide sert iniş beklemiyoruz

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Merkez Bankası'nın (MB) aldığı kararların eskiye nispetle farklı ve sıra dışı olduğunu söyledi. Aydın, Türk bankacılık sektörü ikinci çeyrek gelişimi ve yılsonu beklentileri ile ilgili düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada MB'nin aldığı önlemler ile birlikte kredilerin büyüme hızındaki yavaşlamanın daha bariz olmasının beklendiğini belirterek, küresel riskler nedeniyle kredi faizlerinde de yukarı yönlü baskının beklendiğini söyledi. Gelişmeler nedeniyle kredilendirmede daha seçici davranılacağını vurgulayan Aydın, kar hacmindeki düşüş, TL'nin değer kaybı gibi nedenlerle kredi büyümesinin yavaşlayacağını öngördü.

CARİ AÇIK KISA SÜREDE HALLEDİLEMEZ

Kurdaki oynaklığına ilişkin bir soruya da Aydın, 'Cari açık yapısal bir sorundur. Yetkililer, gerekli önlemleri almaktadır. Bu sorunun kısa vadede çözümünün mümkün değil. Kurun etkisi, kredilerdeki yavaşlama elbette cari açığa olumlu katkı yapacaktır” karşılığını verdi. MB'nin piyasayı ve ekonomiyi okuma konusunda daha yetkin olduğunu düşündüklerini ifade eden Aydın, 'Merkez'in şu aşamada aldığı kararların, eskiye nispetle farklı ve sıra dışı olduğunu kabul ediyoruz. Alınan bu önlemlerin bugünkü konjonktüre uygun olduğunu düşünüyoruz. MB'nin son yaptığı açıklamaları eşyanın tabiatına uygundur. Ekonomide sert iniş beklentisi içinde değiliz' şeklinde konuştu.


Kredilerde ısınma söz konusu değil

Aydın, ekonomide ısınma uyarılarına ilişkin de, bilhassa tüketici kredilerinde aşırı yükselmeden söz ettiklerini, kredi kartları dahil edildiğinde yüzde 20'lik büyüme bulunduğunu söyledi. Bunun iki şekilde açıklanabileceğini ifade eden Aydın, 'Yazın kredi talebinde düşme var, biz düşme olacağını bekliyoruz. İkincisi, kredi faizlerindeki muhtemel artış beklentisi nedeniyle kredi talebi öne çekilmiş olabilir. Dolayısıyla bu doğrultuda bir ısınmadan söz etmek asla mümkün değildir' dedi.


Kriz herkes aynı anda kaybettiğinde olur

Krizle ilgili uyarılar konusunda da Aydın, bu açıklamalarla aslında dünya konjonktüründeki gelişmelerin hatırlatıldığını söyledi. Aydın, 'Biz risklerin doğru tespiti ve yönetimiyle ilgileniyoruz. Hatta krizle ilgili çok enteresan bir tespit var; herkesin aynı anda kaybettiği zaman olurmuş. Yani herkesin aynı anda kaybettiği bir ortam söz konusu değil. Onun için biz o tarz bir şeyi (kriz beklentisini) kabul etmiyoruz' diye konuştu.





13 yıl önce