|

Ekonominin yeni rotası çizildi

62. Hükümet'in 1 Eylül'de TBMM'de okuyacağı ekonomi programının yeni rotası belli oldu. İlk olarak hizmet alımlarına çeki düzen verilecek. Yeni programla, kamu cari harcamalarından elde edilecek kaynaklar, eğitim ve kamu altyapı yatırımları ile yatırım teşvik ve Ar-Ge desteklerinde kullanılacak. 500 bin hak sahibine yapılan 2/B satışları 2015 sonuna kadar sonuçlandırılacak. Kamu taşınmazları yatırıma açılacak.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:07 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Ekonominin yeni rotası çizildi
Ekonominin yeni rotası çizildi

Ahmet Davutoğlu'nun 62. Hükümet'in kurulması görevini almasıyla 1 Eylül'de TBMM'de okunacak hükümet programının ekonomi ayağı netleşti. Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı yetkililerinin katkılarıyla hazırlanan programa göre yeni hükümet, en acilinden hizmet alımlarına çeki düzen getirecek. Fayda-maliyet/maliyet-etkinlik analizi yapılacak. Kamu ödeme sürecinde e-faturaya geçilecek. 500 bin hak sahibine yapılan 2/B satışlarını 2015 sonu kadar sonuçlandıracak. Tarım arazilerinin satışına ilişkin başvuruların 27 Nisan 2015'e kadar alınması ve 2016 yılı sonuna kadar satışı tamamlanacak.

YATIRIM, İSTİHDAM VE REKABET GÜCÜ İLK ADIM

Yeni hükümet 12 yıl boyunca AK Parti döneminde mali disiplinin tesisi, vergi sisteminde etkinlik ve adaletin sağlanması kayıt dışı ekonomiyle mücadele, makroekonomik istikrarın sürdürülmesi, yurtiçi tasarrufların, istihdam, yatırım ve rekabet gücünün artırılması temel politikalarını daha üst seviyeye çıkarılmasını sağlayan projeler geliştirecek. Bu çerçevede de 12 yıl boyunca elde edilen mali kazanımların sürdürülmesi için harcama programları önceliklendirilecek. Harcamaların etkinliği artırılacak, böylece harcamalar kontrol altında tutulacak. Kamu cari harcamalarından elde edilecek kaynaklar, eğitim ve kamu altyapı yatırımları ile yatırım teşvik ve Ar-Ge desteklerinde kullanılacak.

ALIMLAR ELEKTRONİK SAHADA

Kamuda hizmet alımlarında mali saydamlık ve hesap verilebilirlik daha da geliştirilecek. Kamu mali yönetiminde e-dönüşüm çalışmaları sürdürülecek. Böylece tüm mali süreçlerin elektronik ortamda izlenebileceği sistem oluşturulacak.

VERGİ TASARISI YASALAŞIYOR

Gelirlerin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan elde edilmesi için gelir politikası, vergi sisteminde etkinlik ve adaletin pekiştirilmesi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, makroekonomik istikrarın sürdürülmesi, yurtiçi tasarrufların, istihdam, yatırım ve rekabet gücünün artırılması, bölgesel ve sosyal gelişmişlik farklılıklarının azaltılması ile çevresel ve sosyal politikaların desteklenmesine devam edilecek. Bu kapsamda da TBMM'ye sunulan vergi mevzuatını sadeleştiren, anlaşılır kılan ve öngörülebilirliği artıran tasarı yasalaşacak.

MÜKELLEFLERE YEREL HİZMET

62. Hükümet döneminde vergiye gönüllü uyumunu pekiştirerek kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandıran projeler geliştirilecek. Bu kapsamda modern bilgi teknolojisi sistemleri devreye konulacak. Yerel hizmet seçenekleri üretilip mükellefin vergiye gönüllü uyumu sağlanacak.

BİR YILLIK PLAN DA YAPILDI

Hükümet, önümüzdeki seçim dönemini de kapsayacak şekilde ekonomik programının bir yıllık eylem planını da hazırladı. Buna göre, kamu kuruluşlarının bina ve tesislerinde hizmet binaları sınıflandırılarak verimliliği artırılacak. Genel yönetim sektörü cari harcamaları da artık 3'er aylık dönemler halinde raporlanacak.

Kamu taşınmazı yatırıma açılıyor

Kayıt dışı ekonominin azaltılması için denetim artırılarak, bilişim altyapıları geliştirilecek. Tüm kurumlarla entegrasyon oluşturularak elektronik veri alışverişi sağlanacak. Yeni programla ayrıca, Hazine taşınmazlarının daha hızlı muhasebeleştirilmesi, ihtiyaçlara ve yatırımlara tahsisi de tamamlanacak.

KOİ'ler, devlet muhasebesiyle takip altında

Kamu-Özel İşbirliği (KOİ) Modeli ile gerçekleştirilecek yatırımlarda işletmeciye verilen garantiler ile işletmecilerin taahhütleri devlet muhasebe sisteminde takip edilecek. Böylece işletmecinin verdiği taahhütlerin devamlılığı izlenebilecek.

2/B arazileri hak sahiplerinin

Türkiye'de yoğun göçler nedeniyle büyük kentlerde 'drama' dönüşen tarım arazilerinden oluşan yerleşim yerlerinin hak sahipliği sorunu da tamamen çözülecek. Bu kapsamda 2/B arazileri ile ilgili sorun yeni hükümet döneminde tamamen sona erecek. 500 bin hak sahibine yapılan 2/B satışları 2015 sonu kadar sonuçlandırılacak.

Ekonomide kayıt dışı 2014-2016 programı hazır

62. Hükümet'in üzerinde duracağı bir önemli adım da kayıt dışı ekonomi ile mücadelede 2014-2016 dönemi olacak. Bu kapsamda rekabet gücünün ve kamu gelirlerinin artırılması amacıyla kayıt dışı ekonomiyle mücadele eylem stratejisi güncellenecek.


10 yıl önce