|

Elektronik cihazlara ek vergi geliyor mu?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithal cep telefonu ve elektronik eşyalara ilişkin getirilmesi planlanan tedbirlere yönelik, "Ben şuna da katılmıyorum, 'Fiyatlar önümüzdeki günlerde artacak' asla. Bizim üzerine getireceğimiz tedbirler ne olursa olsun, firmalar bunu absorbe edeceklerdir" dedi.

Yeni Şafak
13:41 - 26/12/2014 Cuma
Güncelleme: 12:49 - 26/12/2014 Cuma
AA
Zeybekci, bakanlık görevini devralmasının birinci yılı dolayısıyla bakanlık faaliyetlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.


 Piyasanın canlanması, yatırımların tekrar harekete geçmesi için piyasanın kabul edebileceği maliyetlerle üretimi ve büyümeyi destekleyen kaynakların aktarılması gerektiğine inandıklarını ifade eden Zeybekci, KOBİ'lerden başlayarak ihracatı destekleyici tedbirlerle bunların yapılması gerektiğini belirtti.


Zeybekci, enflasyonla mücadelenin çok daha kolaylıkla yapılabileceğini ifade ederek, "Enflasyonla mücadele son derece önemlidir. Ama Türkiye'nin kendi öz kaynaklarına çok daha fazla ağırlık vererek ihracatını artırmasını daha önemli buluyoruz" dedi. 


Arzı, büyümeyi artırarak enflasyonla mücadelenin daha sağlıklı olduğuna inandıklarını dile getiren Zeybekci, "2015 yılına ilişkin Türkiye'de enflasyon rakamı ile ilgili beklentiler son derece iyidir. Yüzde 6'lara yaklaşmış bir enflasyon seviyesi de piyasalar tarafından son derece de olumlu algılanıyor" dedi.


Zeybekci, bir soru üzerine ABD'nin Türk doğalgaz ve petrol taşımacılığında kullanılan çelik borulara antidamping soruşturması açtığını anımsatarak, şunları kaydetti:


"Dünya ticaret örgütüne üye olan bir ülkenin, ABD de üyedir, Türkiye de üyedir. 'Böyle ben sana bir yaptım, ben sana üç yaparım' şeklinde bir yaklaşım sergilemesi mümkün değildir. Benim orada söylemeye çalıştığım müttefikimiz, dostumuz olan ABD Ticaret Bakanı'na Türk çelik ürünlerine birinci soruşturmada, ikinci soruşturmada sıfır çıkması, üçüncü soruşturmada Ereğli Demir Çelik'ten ürün alan Türk firması, Oyak'ın Ereğli Demir Çelik'in hisselerine sahip olmasından dolayı, Oyak'ın bir devlet kuruluşu olması bundan dolayı devlet desteği varmış gibi, zorlanmış, zorlanmanın da ötesinde çok ilave edilmiş bir karar bu, bunu pek doğru bulmadığımızı bu karardan dolayı da Türk özel sektörünün bizim üzerimizde baskı kuracağını, Amerikan ürünlerine ilgili negatif bir oluşumun olacağını ve dolayısıyla şikayetler olacağını, bu şikayetler çerçevesinde de Türkiye'de yoğun bir şekilde Amerikan ürünlerine karşı bu soruşturmalar olabileceğini, bunun da gereksiz olduğunu ve buna dikkat etmemiz gerektiği yönünde uyarılarda bulundum."


Zeybekci, sonuçta korktukları durumun gerçekleştiğini belirterek, "Amerikan ürünlerine karşı da Türkiye'de haksız rekabet yarattığına ilişkin şikayetler başladı. Amerikan pamuğunun Amerikan hükümeti ve Eximbank'ı tarafından desteklendiği, üzerine destekler konduğu ve Türkiye'de satılması halinde uzun vadeli krediler sağlandığı, finansman imkanları sağlandığı yönünde şikayetler oldu. Dolayısıyla biz de bununla ilgili bir süreç başlattık. Bu tabii takip eder, başka Amerikan ürünlerine de gelebilir" ifadesini kullandı.


Cep telefonu, tablet ve bilgisayarda Türkiye'de çok başarılı bir üretimin olduğunu ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin geçen sene 12 milyon cep telefonunu ithal ettiğini, bu rakamın Türkiye'de üretim yapmak için yeterli bir rakam olduğunu söyledi.


Zeybekci, şu anda bildikleri popüler markaların hepsini üretim yapmak için Türkiye'ye davet ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:


"Türkiye'deki sanayinin haksız rekabete uğrayarak zarar görmesini engellemek için bize yapılan başvurular var. Bu soruşturma da başladı. O kadar uzun süreceğini de zannetmiyorum. Türkiye'ye mobil telefon girişiyle ilgili çok kısa bir sürede arkadaşlarımız bu soruşturmaları tamamlayacaklardır. Ben şuna da katılmıyorum, 'Fiyatlar önümüzdeki günlerde artacak' asla. Bizim üzerine getireceğimiz tedbirler ne olursa olsun firmalar bunu absorbe edeceklerdir. Çünkü içeride artık çok sıkı bir rekabet var. 'Hükümet böyle bir şey koydu, bende fiyatlarımı artıracağım' diye bir şey söyleyemezler."


Türk çelik borularına yönelik Kanada'nın da aynı şekilde soruşturmayı başlattığına dikkati çeken Zeybekci, müttefiklerine, "Türkiye'nin eskisi gibi 5 milyar dolar dış ticaret hacmi bulunan 'dostumuz, stratejik ortağımız' diye idare edilecek bir ülke olmadığını" söylediklerini anlattı.


Zeybekci. Türkiye'nin 480 milyar dolar dış ticaret hacmi bulunan bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin artık siyasi, politik, stratejik bütün ilişkileri ekonomik tabana oturmuyorsa bunu sürdürülebilir görmediklerini söyledi.


- "Besleme bir sektör yaratmak asla istemiyoruz"


"Lüks tüketim vergisinin iç piyasayı da daraltması söz konusu olur mu?" sorusu üzerine Zeybekci, Türkiye'nin liberal ekonomi politikasını benimsediğini, lüks tüketimi engellemenin mümkün olmadığını söyledi. 


Zeybekci, Türkiye'de dileyen her vatandaşın fiyatını ödemek kaydıyla lüks ürünleri tüketebileceğini ifade ederek, "Türkiye olarak bunları üreten bir ülke olamıyorsak, muasır medeniyet hedefine doğru yürüyüşümüzü gerçekleştirmemiz mümkün değil" dedi.


Bunun amacının Türkiye'deki sanayiyi korumak ve teşvik etmek olduğunu belirten Zeybekci, "Bunu yaparken de besleme bir sektör yaratmak asla istemiyoruz. Bir yere kadar onları koruduktan sonra, uluslararası arenada da çok açık bir şekilde rekabet edebilir hale gelmelerini bekliyoruz ve istiyoruz. Kimse şunu zannetmesin, 'Türkiye'deki mobil telefon üreticileri, tablet üreticileri veya bilgisayar üreticileri ilelebet korunacaktır.' Böyle bir şey yok. Çok kısa bir sürede onların dünyadaki rakipleriyle rekabet hale gelebilmesi lazım" diye konuştu. 


Zeybekci, Türkiye'de en yüksek korunan alanın "tarım" olduğuna dikkati çekerek, tahılda, buğday ve arpada koruma duvarlarının yüzde 140 olduğunu söyledi. Bu yüzde 140'lık duvarın maliyetine de katlanan tarafın millet olduğunu dile getiren Zeybekci, tarım dahil olmak üzere bir an önce sektörlerin uluslararası alanda rekabet edebilir hale getirilmesi gerektiğini ancak stratejik alanları gözden çıkaramayacaklarını ifade etti.

 
#Zeybekci
#antidamping
#elektronik eşya
9 yıl önce