|

Emeklilerin maaşı enflasyonun üzerinde arttı

2011 Yılı Bütçesi Genel Kurul'unda konuşan Maliye Bakanı Şimşek, emeklilerin maaşlarının enflasyonun çok üzerinde yükseltildiğini söyledi.

Aa
00:00 - 22/12/2010 Çarşamba
Güncelleme: 21:13 - 22/12/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Emeklilerin maaşı enflasyonun üzerinde arttı
Emeklilerin maaşı enflasyonun üzerinde arttı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iktidarları döneminde emeklilerin maaşlarının enflasyonun kat kat üzerinde yükseltildiğini söyledi.

Bakan Şimşek, milletvekillerinin, TBMM Genel Kurulunda görüşülen 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddeleri üzerindeki sorularını yanıtladı.

Üniversitelere ödeneklerin, Devlet Planlama Teşkilatı, Yüksek Öğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çalışmanın dikkate alınarak verildiğini hatırlatan Şimşek, 'Bunun bir takım kriterleri vardır. Mutlaka üniversitenin büyümesiyle, yatırım planlarıyla ilişkilidir' dedi.

Milletvekillerinin, alışveriş merkezleriyle (AVM) ilgili sorularını da yanıtlayan Şimşek, AVM'lerle ilgili kanun taslağının hazır olduğunu, ancak Meclis'in gündeminde bulunmadığını söyledi.

Dünyanın tüm ülkelerinde perakende sektörünün çok önemli olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

'AVM'ler, istihdam ve yaratılan katma değer açısından inanılmaz bir öneme sahiptir. Türkiye'deki model, birkaç ülke hariç, aslında dünyaya paralel giden bir düzenleme. Tüketici odaklı. Çünkü herkes bir tüketicidir. Milletvekili de, esnaf da olsanız bir tüketicisiniz. Alışveriş merkezlerinde tercihler, ortam, bunların hepsi rol oynuyor. Burada yabancı sermayeli kaç AVM var, bilmiyorum. Türk girişimci de yabancılar da tabii ki birlikte AVM'ler açabiliyorlar.'

Bakan Şimşek, Türkiye'nin istihdamı artıran nadir ülkelerden olduğunu belirterek, bu durumun ILO rakamlarında açık bir şekilde görülebildiğini anlattı.


-EMEKLİ MAAŞLARI-

Milletvekillerine emekli maaşlarıyla ilgili soru yönelttikleri için teşekkür eden Bakan Şimşek, ziyaretine gelen bir İspanyol gazetecinin, 'İspanya'da emekli maaşları azaltılıyor, yaş yükseltiliyor. Sizde de böyle bir çalışma var mı?' diye sorduğunu anlattı. Şimşek soruyu, 'Bizde böyle bir çalışma yok. Tam aksine emeklilerimizin maaşlarını bu yıl en düşüğü için 4 kat artırıyoruz. En yüksek emekli maaşını en az yüzde 8 artırıyoruz. O da enflasyon öngörüsünün üzerinde' şeklinde yanıtladığını aktardı.

İspanyol gazeteciye, emeklilik yaşında bir artış olmadığını da söylediğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

'90'lı yıllarda popülist yaklaşımlarla emeklilik yaşı 38 ve 43'e indirildi. Bu yaşlarda insanların emekli edilmesi çılgınlık. Türkiye'de esas çılgınlık olan şey maaşlar değil. Vatandaşımızın halen 50 yaşın altında emekli oluyor olmasıdır. Aslında bu insanlarımızın çalışıyor ve üretiyor olması lazım. Eğer bu olmasaydı, bugün emeklilerimize çok daha fazla imkan ayırabilecektik. Bu kadar genç yaşta bu kadar çok sayıda emeklimiz olmazdı. Bu çerçevede bir açıklama yaptım daha önce ama maalesef çarpıtıldı.

Emeklilerin maaşları bizim dönemde çok ciddi şekilde yükseltilmiştir. Enflasyonun kat kat üzerinde üzerinde yükseltilmiştir. Benim 4 kardeşim var. Üçü öğretmen emeklisi, biri de Bayındırlık'tan emekli. Bunların durumlarını çok iyi biliyorum. Türkiye'nin imkanları arttıkça, refah düzeyi yükseldikçe bu mutlaka toplumun tüm kesimlerine yansıyor.'


-'ÇOCUK GELİNLER'-

CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, 'AKP'nin, dar gelirlileri vergi sopasıyla dövdüğünü' söyledi.

İstihdam ağırlığının sözleşmeli personel yapısına doğru kaydırıldığını belirten Tütüncü, Hükümetin bugüne kadar çiftçiye verdiği hiçbir sözü tutmadığını iddia etti. Tütüncü, 'Türk çiftçisine tarihinde görmediği sıkıntıları yaşattınız' dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocakden, ülkenin koalisyon hükümetlerinin yönetiminde geçen yıllarını, 'kayıp zaman' olarak nitelendirdi. AK Parti iktidarı ile ülkenin itibarının arttığını ve kayıpların telafi edilmeye başlandığını savunan Ocakden, 'Mali disiplin çok önemli. Cari açık azaltılmış ve enflasyon tek haneli rakamlara çekilerek, mali disiplin sağlanmıştır. Tek haneli düşük enflasyon bu yıl da muhafaza edildi. Bu ekonomide bir başarı öyküsüdür' diye konuştu.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ise, 2011 yılı bütçesinin toplumun beklentilerinden uzak olduğunu savundu.

Yüksekova ve Cizre'nin il olacağı yönünde haberler olduğunu anımsatan Geylani, 'Buralar sadece güvenlik amacıyla il yapılıyorsa, bu sorunları çözmekten çok uzaktır. Ama bölge halkının ekonomik refahını sağlayacaksa, istihdamı artıracaksa, halkın başta ana dili olmak üzere özgürlükleri tanıyacaksa ve yaşamın her alanında herkes kendisini kimliği ile ifade etmesine olanak sağlayacaksa, 'başımız, gözümüz üstüne' deriz' diye konuştu.

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan da 'Bütçede kadının yine adı yok' diyerek başladığı konuşmasında, TÜİK'in verilerine bakıldığında, son yıllarda kadına yönelik taciz ve tecavüz gibi saldırılarda artış meydana geldiğinin görüleceğini söyledi.

'Türkiye'de adalet sisteminin, adaleti sağlamak noktasında yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz' diyen Buldan, şunları söyledi:

'Hükümetin bu konuda, sadece inşa ettiği adalet sarayları ile övünmesini aymazlık olarak görüyoruz. Oysa ki çocuk gelinlerin durumu çok önemli bir sorun olarak ortada duruyor. Ataerkil yapı tarafından normalleştirilen kız çocuğu evlilikleri yıkım getiriyor. Çocuk gelinlerin eğitim hayatları son buluyor. Okuldan ayrılmak zorunda kalan kız çocuğu sayısı ciddi rakamlarla ifade ediliyor. Erken yaşta evlendirilen kız çocukları birçok ruhsal sorunlar yaşıyor. Kız çocukları bedensel gelişimleri tamamlayamadan küçük yaşta anne olmanın getirdiği sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyorlar. Tüm bu şiddet sarmalının bir sonucu olarak erken yaşta evlendirilen kız çocukları ya kaybolmakta, ya da öz yıkım yolunu seçerek intihar etmektedirler.'


-'FUTBOL KULÜPLERİNİN MALİ DURUMLARI-

MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış da, milletin, sosyal kesimlerin tamamının refah seviyesinin düzeltilmesinin beklentisi içerisinde olduğunu söyledi. Kağıt üzerinde yapılan düzenlemelerin, toplum yaşantısına yansımamasının 'sıkıntılı bir durum bulunduğunun' işareti olduğunu savunan Çalış, 'Memurların sıkıntısı bitmiyor. İktidar yanlısı bir sendika, memurların üzerine akşam güneşi olmuş, batmıyor' dedi.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ise, özellikle ikinci ve üçüncü ligdeki futbol takımlarının mali durumlarının iyileştirilmesini istedi. Aslanoğlu, 'Bu futbol kulüplerinin en büyük geliri Spor Toto'dan aldıkları paydır. Geçen yıl Sayın Bakan karar aldı, İddia'dan gelen payları yok etti. Daha sonra da kararından vazgeçti, ama kulüplerin dengesini bozdu. İddia oyununun temeli bu kulüplerse, devlet bunların hakkını vermek zorundadır. Şans oyunu gelirinin sadece yüzde 6'sı veriliyor. Kulüplerin ekonomik özgürlükleri yok ediliyor' diye konuştu.


-TÜRKİYE'DE SICAK PARA SORUNU VAR-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de sıcak para sorununun olduğunu, ancak buna kayıtsız olmadıklarını ve gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda '2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Maddeler üzerinde söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, iktidarın neo liberal politikaları benimsediğini ifade ederek, 'Bu bütçe, emekçilerin değil sermayenin bütçesidir' dedi.

MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, rakam oyunlarıyla toz pembe bir tablonun çizildiğini öne sürerek, cari açığın duvara toslamak üzere olduğunu, fabrikaların kapandığını, 1.5 milyon çiftçinin çiftçilik yapmaktan vazgeçtiğini, esnafın durumunun içler acısı olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, 40 milyon insanın yoksulluk koşulları altında yaşama tutunmaya çalıştığını ifade etti.

AK Parti Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu, 2011 yılı bütçesinin seçim bütçesi olarak hazırlanmadığını belirterek, 'Boş vaatler veriliyor, biz hayalleri gerçekleştiriyoruz' dedi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, 2008 yılı Ağustos ayından bu yana kamudaki ücretler arasındaki farklılıkları azaltmak için önemli adımlar attıklarını, denge tazminatı müessesesini getirdiklerini belirtti. Şimşek, önümüzdeki yıllarda da bu sürecin devam edeceğini ifade ederek, 'Ümit ediyorum ki kamudaki ücret dengesizliği, uyguladığımız politikalarla önümüzdeki dönemde de azalmaya devam edecek' diye konuştu.

Özelleştirme gelirlerinin önümüzdeki yılki önemli ayağını elektrik dağıtım şirketlerinden gelecek gelirlerin oluşturduğunu ifade eden Şimşek, 'Şu anda özelleştirme kapsamında olup da özelleştirmeyi düşünebileceğimiz başka şirketler de olabilir. Halka arz gibi... O nedenle bugünden bir yorumda bulunmak istemiyorum. Özü itibariyle özelleştirme çabalarımız bir yapısal reform niteliğinde olan elektrik özelleştirmeleri üzerinde yoğunlaşmaya devam edecek' dedi.

Türkiye'de kısa vadeli bir portföy yatırımının söz konusu olduğunu, bu anlamda bir sıcak para sorununun bulunduğunu belirten Şimşek, 'Biz, kayıtsız değiliz. Önlemler alınıyor. Makro ihtiyati çerçevede Merkez Bankası, BDDK ve Maliye olarak bizler tedbirler alıyoruz. Bunun yansımalarını görmeye başladık. Amacımız Türkiye'ye uzun vadeli sermaye gelmesi, doğrudan küresel yatırımların gelmesi' diye konuştu.

Cari açığın 2010 yılında milli gelirin yüzde 5,5-6'sına tekabül edecek gibi göründüğünü kaydeden Şimşek, 'Bu, nispeten yüksek bir orandır. Bu, Türkiye'nin diğer ülkelere nazaran çok daha yüksek büyümesinin bir yansımasıdır. Çünkü AB, bizim en büyük ticari ortağımızdır. AB yüzde 2, biz ise yüzde 8 oranında büyüyoruz' dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, petrol fiyatlarının son bir yılda ciddi oranda arttığına da işaret etti.


13 yıl önce