|

En çok rodövans ödeyen işi alıyor

Soma faciasından 5 ay sonra Ermenek''teki maden kazası iş dünyasında geniş yankı uyandırdı. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, ''En çok redevans ödeyen firmaya iş veriliyor'' diye tepki gösterdi.

.
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 22:22 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
En çok rodövans ödeyen işi alıyor
En çok rodövans ödeyen işi alıyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Karaman-Ermenek''teki maden kazasına ilişkin, ''En çok redevans ödeyen firmaya iş veriliyor. Halbuki her zaman en ucuz ve devlete en çok para ödeyen doğru çözüm olmayabiliyor'' dedi. Özdebir, ASO'daki konuşmasında Ermenek''teki maden kazasını değerlendirdi. Milletin ortak malı olan madenlerin redevans yoluyla işletildiğini ve en çok redevans ödeyen firmaya işin verildiğini ifade eden Özdebir, ''Halbuki her zaman en ucuz ve devlete en çok para ödeyen doğru çözüm olmayabiliyor'' diye konuştu.

TERK EDİLMİŞTİ

Özdebir, 2000''li yıllarda terk edilen bir madenin tünellerin altına girilerek, orada biriken suyun madene bir anda boşalmasını facia olarak değerlendirdi. Özdebir, ihale öncesi herşeyin planlanması gerektiğini söyledi.

Devlet daha etkili denetim yapmalı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer ise son dönemde yaşanan maden kazalarına ilişkin, ''Sorumlularının bulunup, cezalandırılması kamuoyunun vicdanının rahatlatılması açısından son derece önemli'' dedi. İş kazalarının son dönemde gündemin yoğun bir şekilde etkilediğini belirten Dinçer, şunları kaydetti: ''Devlet, düzenleyici ve denetleyici olacak. Denetlemede eksiklikler olduğunu görüyoruz."

Kamu işletmeciliği egemen olmalıdır

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, maden kazalarının engellenmesi için kamu işletmeciliği ve kamusal denetimin egemen olmasının gerektiği belirtildi. TMMO''dan yapılan açıklamada, çalışma hayatının yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edilerek, "Bu kuruluşlar kurumun yönetiminde egemen olmalı" değerlendirmesi yaptı.

Özel-kamu birlikte katkı koymalıyız

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Soma faciası ve Karaman''ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında yaşananlara ilişkin, ''İş kazalarında yapılacak çok iş var önümüzde. Bunu sadece kamu değil özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, iş adamları olarak kimin katkısı olacaksa hepimizin bu işe katkısı olması lazım'' dedi. Ermenek''teki maden ocağında su baskınında mahsur kalan işçiler nedeniyle çok üzgün olduğunu ifade eden Özyeğin, madencilikle ilgili hiçbir geçmişi olmayan insanların bu işe ilişkin yorum yapmasından yakındı. Fiba Grup''un Soma faciasından 2 ay önce bölgedeki maden sahalarından birine ortak olduğunu dile getiren Özyeğin, iki sene ön çalışmalar yaptıklarını vurguladı.


9 yıl önce