|

Enerji barışının garantörü Türkiye

Genel Energy’nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Türkiye’nin, Bağdat ve Erbil yönetimleri arasındaki enerji barışının garantörü olduğunu söyledi. Sepil, Kuzey’deki petrolün yönünün Türkiye’yi gösterdiğini belirterek, “(Kuzey Irak’taki) İki saha- da, gelecek sene 330-350 bin varile çıkmayı umut ediyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:02 - 21/11/2014 Cuma
Diğer
Londra borsasında işlem gören ve Irak’ın en büyük enerji şirketlerinden Genel Energy’nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Türkiye’nin, Bağdat ve Erbil yönetimleri arasındaki enerji barışının garantörü olduğunu söyledi.  Sepil, Bağdat’taki Irak Merkezi Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında sağlanan enerji barışına ilişkin Türkiye’nin doğal garantör olduğunu ifade etti. Kuzey’deki bütün petrolün, ister Kürt petrolü, ister Kerkük petrolü olsun, coğrafyada sadece bir yere gelebileceğini, buranın da Türkiye olduğunu anlatan Sepil, “Boru hattının diğer ucu bizde olduğuna göre ve doğalgazda da öyle olacak ileride, Türkiye ekonomik garantör durumuna geliyor” şeklinde konuştu.

TARAFLARIN İSTANBUL BULUŞMASI ÖNEMLİ

Sepil, Türkiye’nin Irak petrolünün ülkenin tamamı için satıldığı söyleminin zaman içerisinde doğrulandığına dikkati çekerek, “Eğer bu petrolün satışına izin verilmeseydi, şimdi bu anlaşmanın zeminleri olmayacaktı. Dolayısıyla her anlamda Türkiye bu işe garantör oldu” dedi. Irak Petrol Bakanı Adil Abdel Mehdi ile IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami’nin İstanbul’da düzenlenen Atlantik Konseyi Zirvesi kapsamında bir araya gelmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Sepil: “İlk defa aynı forumda yan yana oturdular. zirveden önce iki taraf görüşmesinin bir şeyin başlangıcı olduğunu düşünüyordum" dedi.

Üretimde % 50 artış olacak 

Mehmet Sepil, 2007’den bu yana üretimlerini düzenli olarak artırdıklarını belirterek, “En güncel verilerle Tak Tak sahasında günlük 130 bin varil, Tawke’de ise 110 bin varil petrol üretiyoruz. Toplamda her iki sahamızdan 240 bin varil üretiliyor" dedi.. 

HEDEF 350            BİN VARİL

Sepil ayrıca şunları söyledi: "Gelecek seneki hedefimiz ise Tawke’yi 170-200 bin varil arasına, Tak Tak’ı 150 binin üzerine çıkarmak. Yani çok ciddi anlamda biz iki sahadan gelecek sene 330-350 bin varile çıkmayı umut ediyoruz. Üretimimizde ciddi bir artış bekliyoruz.” Uluslararası enerji piyasalarında Kuzey Irak’taki kaynaklara büyük bir ilgi olduğun belirten Sepil, “Şu ana kadar her petrol satıldı. Talepte bir sorun görünmüyor” 
#Londra borsası
#Genel Energy
#Mehmet Sepil
9 yıl önce