|

Enerji ve finansta yatırım planı

Suudi Arabistan Yatırım ve Ticaret Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasbi, Suudlu enerji şirketlerinin Türkiye’de yatırım yapma konusunda istekli olduğunu söyledi. Bu konuda ciddi görüşmelerin olduğunu belirten El Kasbi, “Türkiye yatırım yapılabilecek bir ülke. İslâmî bankalar da Türkiye’de yatırım projelerine imza atmaya hazırlanıyorlar” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 00:07 - 2/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Suudi Arabistan Yatırım ve Ticaret Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasbi, Yeni Şafak'a konuştu. Türk-Suudi Arabistan İş Forumu'na katılmak üzere İstanbula'a gelen Suudi Bakan El Kasbi, yeni yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İstanbul'daki temaslarını anlatan Bakan El Kasbi, “Bir kaç toplantı yaparak önceliklerimizi belirledik. İş metodumuzu tespit ettik. Sayın bakan ve Yusuf Cevahir'le Suudi Arabistan'da bizi ziyaret etti. Ben bu iki devletin arasındaki bu yeni ruh konusunda iyimserim. Zaten bugün imzalar atıldı. 7-8 anlaşma imzaladık” dedi.



TÜRKİYE GÜVENDİĞİMİZ BİR ÜLKE


Arabistanlı enerji firmalarının Türkiye'ye ilgisi olup olmadığını sorduğumuz Suudi Bakan, bu konuda olabilecek önemli işbirliklerine işaret etti. El Kasbi, “Suudi Arabistan için yatırım yolu her zaman açık. Görüştüğümüz petrol şirketlerimiz Türkiye'ye yatırım konusunda istekliler. Türkiye güvendiğimiz bir ülke. İki ülke arasında çokça yatırım olabilir. Türkiye yüzü Avrupa'ya bakan büyük bir kültür. Dediğim gibi ülke arasında yatırımların artacağını düşünüyorum” diye konuştu.



YATIRIM YAPILACAK ÖNEMLİ BİR ÜLKESİNİZ


Suudi Arabistanlı firmaların hangi alanlarda Türkiye'de yatırım yapmayı düşündüğü konusunda da bilgi veren El Kasbi, şunları kaydetti: “Türkiye'de benim gördüğüm kadarıyla gerçekten çok fazla Suudi yatırımcı var. Tekstil sektöründe, Turizm sektöründe, Ticarette, Teknik konularda, Kablo fabrikaları ve hizmet sektöründe çok fazla Suudi yatırımcı Türkiye'de var. Türkiye yatırım yapılabilecek önemli bir ülke. Bana ulaşan rakamlara göre geçen yıl yaklaşık 500 binden fazla Suudi turist Türkiye'ye giriş yaptı.”



KATILIM BANKALARININ ÖNEMLİ PROJELERİ VAR


Suudi Arabistan Yatırım ve Ticaret Bakanı Macid bin Abdullah el-Kasbi, Türkiye'nin üzerinde önemle durduğu İstanbul Finans Merkezi projesinin önemli ayaklarından biri olan katılım bankacılığıyla ilgili de umutlu konuştu. İslâmî katılım bankalarının Türkiye'de toplantılar düzenlediklerine işaret eden El Kasbi, bu konuda yeni yatırımlar olabileceğini ifade etti. El Kasbi, “İslâmî bankalar, Türkiye'de birçok yatırım projelerine imza atmaya hazırlanıyorlar. Bu şekilde bankalar yoluyla da karşılıklı gelişime ve desteğe ulaşmak mümkün olacaktır” dedi.







ÜÇ ÖNEMLİ KONUYA DİKKAT ÇEKTİ


İki ülke arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğini de belirten Suudi Bakan El Kasbi, bunun için şu üç önemli konunun üzerinde durduklarını anlattı: “Karşılıklı yatırım konusunda hazırlık aşamasındayız. 3 şey var ki, bunları gerçekleştirdiğimiz zaman büyük bir ticaret hacmine ulaşacağımızı düşünüyorum. Birincisi, ticari problemlerin giderilmesi. Gümrük sorunlarının aşılmasıdır. İkinci olarak ise İslâm İş Birliği Teşkilâtının ticari konulardaki önem sıralamasında bulunan ürünlerin yatırımını karşılıklı olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Üçüncü önemli konu ise Serbest Ticaret Anlaşmasının olabileceğine inanıyorum. Bunları gerçekleştirdiğimiz zaman büyük bir ticaret hacmi yakalayacağımızı düşünüyorum.”



#El Kasbi
#Abdullah el-Kasbi
#Arap sermayesi
7 yıl önce