|

Erbil petrolü Ceyhan'da

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin çıkardığı petrol ilk kez Türkiye'ye akmaya başladı. Şimdilik günde 35 bin varil ham petrol, Yumurtalık Ceyhan hattına pompalanacak. Erbil, 2014'ün sonunda kapasiteyi günlük 400 bin varile çıkaracak.

Çetiner Çetin
00:00 - 15/12/2013 Pazar
Güncelleme: 18:56 - 14/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Erbil petrolü  Ceyhan'da
Erbil petrolü Ceyhan'da

Irak Kürdistan Bölgesinden ilk ham petrol sevkiyatı dün sabah saatlerinden itibaren Yumurtalık Ceyhan hattına pompalanmaya başlandı.

Geçtiğimiz ay sonunda Ankara'ya gelen Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile imzalan Petrol sevkiyatı ve 6 petrol sahası ile ilgili mutabakat anlaşmalarının hayata geçtiği belirtilerken, Kürt yönetimi, 35 bin varil petrolü dün itibari ile Yumurtalık Kerkük hattına akıtmaya başladı. Haziran ayına kadar kapasiteyi 150 bine varile çıkarmayı hedefleyen Kürt yönetimi, 2014'ün Ekim ayına kadar kapasiteyi 400 bin varile çıkarmayı planlıyor.

YENİ HATTIN FİZİBİLİTESİ TAMAM

Barzani'nin Ankara ziyaretinde, Enerji Bakanlığının Kuzey Irak'taki petrol sahaları için kurduğu Turkish Energy Company'ni (TEC) ile imzalan 6 petrol sahası anlaşması ile ilgili sürecinde hız kandığı belirtildi. Kürt yönetimi, 6 petrol sahasını 2014 Mart ayında teslim edeceği, Temmuz ayının ilk haftasında ise sondaja başlayacağı öğrenildi.

Kürt kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 14 Ocak tarihine kadar 35 bin ila 50 bin varil arasında bir sevkiyatını yapılacağı 15 Ocak itibari boru hatlarındaki basınç düzeyi de dikkate alınarak her gün artarak kapasitenin maksimum düzeye ulaşmasının sağlanacağı belirtildi. Yapımı tamamlanan ve dün ilk petrol sevkiyatının başladığı KRG-Kerkük-Yumurtalık boru hattına paralel iki boru hattının yapımı konusunda Ankara ile mutabakat

anlaşması imzalayan Barzani yönetiminin, iki boru hattı ile ilgili fizibilite çalışmalarını tamamladığı öğrenildi.

'İKİ TARAFI DA BAĞLIYOR'

Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti sözcüsü Safin Dizayi önceki gün yaptığı açıklamada 'Petrol gönderme anlaşması Türkiye ve Kuzey Irak arasında imzalanmıştır ve her iki taraf için bağlayıcı. Zaman ve teknik meseleler söz konusu' dedi. Türkiye ile 20 gün önce anlaşmaya varıldığını söyleyen Dizayi 'Petrol ihracatı için Neçirvan Barzani'nin Bağdat ziyaretinin beklendiği doğru değil, teknik olarak hazır olduğunda gönderilmeye başlanacak' dedi.

GÜNDEMİMİZDE DOĞALGAZ VAR

TEC'in bölgede BOTAŞ adına doğal gaz sondajı da yapacağı öğrenildi. Taraflar arasında mutabakata varılan bir diğer sürpriz ise doğal gaz konusu olmuştu. Kürt kaynaklardan alınan bilgiye göre TEC'in bölgedeki 9 doğal gaz sahası ile doğrudan ilgilendiği belirtilirken, Kürt yönetiminin de TEC'in taleplerine olumlu baktığı öğrenildi. TEC'in Doğal gaz işine girmesi durumunda RUS enerji devi Gasporomdan sonra ikinci büyük Doğalgaz şirketi olacağı belirtiliyor.

İKİNCİ HATTIN TEMELİ NEVROZ'DA

İkinci boru hattının doğrudan Kuzey Irak'tan başlayıp Yumurtalık'a kadar inşa edileceği ve yapımına da 21 Mart 2014'de yani 'Newroz'da başlanacağı öğrenildi. Doğalgaz ihracının da 2015'te başlaması bekleniyor. Türkiye, Kuzey Irak'tan yılda bin 10 milyar metreküplük doğalgaz ihracatı gerçekleştirmeyi planlıyor.

Elektrikte kesintiler aksaklıktan

Enerji Bakanı Taner Yıldız, İstanbul ve Ankara''nın da aralarında bulunduğu bazı şehirlerde yaşanan elektrik kesintilerininin kış şartlarından kaynaklandığını söyledi. Sistematik bir kesinti öngörülmediğini kaydeden Yıldız, fırtına yüzünden tankerlerin rafinerilere yanaşamaması, trafoların patlaması gibi nedenlerden kesintilerin yaşandığını ancak bugün için bir aksaklık beklemediklerini belirtti. Yıldız, ''Bu manada vatandaşlarımızın da rahat olmasını söylemek isterim'' dedi.


10 yıl önce