|

Erzincan'da 55 ton altın rezervi bulundu

Erzincan'ın Çöpler Köyü ve çevresinde 2010 yılında başlayacak olan siyanürle altın çıkartma işlemleri sonunda 55 ton altın ve 63 ton gümüş madeni çıkarılması hedefleniyor. Türkiye'nin toplam 6 bin ton altın rezervi bulunuyor

Cihan
00:00 - 5/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:27 - 4/01/2008 Cuma
Yeni Şafak
Erzincan'da 55 ton altın rezervi bulundu
Erzincan'da 55 ton altın rezervi bulundu

Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler köyü ve çevresinde 2010 yılında başlayacak olan siyanürle altın çıkartma işlemleri sonunda 55 ton altın ve 63 ton gümüş madeni çıkarılması hedefleniyor. 1999 yılında başlatılan altın arama faliyetleri kapsamında, bölgede 110 bin metre sondaj yapılarak, ilk etapta 25 milyon dolar harcandığı öğrenildi. Erzincan'a 117, İliç ilçesine 8 klimotere uzaklıktaki Çöpler köyü arazisinin büyük bir bölümünü satın alan firma, köy ve çevresindeki sondaj çalışmalarını 8 yılda tamamladı. Maden alanı içerisinde kalan Çöpler köyünün de başka bir alana taşınması için çalışma başlatıldı. 400 hektar alanda çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Çukurdere Madencilik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Başkan Yardımcısı İlhan Poyraz, 20 teknik personel olmak üzere toplam 60 kişilik ekip ile bölgede çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

SİYANÜRÜ BİZ İCAT ETMEDİK

Altının çıkartılmasında kullanılan ve kamuoyunda büyük tepkilere neden olan siyanür konusuna açıklık getiren Poyraz, "Dünyada yaklaşık 850 adet altın madeni var. Bu madenlerin yüzde 95'i siyanürle çalışmaktadır. Bu madde yaklaşık 100 yıldır madencilik işinde kullanılmaktadır. Bunu biz icat etmedik. Altın çıkarılan bütün madenlerde kullanılmaktadır" dedi.

ÇALIŞMALAR 16 YIL SÜRECEK

Çöpler köyünde maden arama çalışmalarının 1999 yılında başlatıldığını hatırlatan Poyraz, Jeofizik yöntemiyle yerin altında çalışmalar yapıldığını ve 2000 yılında başlayan sondaj çalışmaları neticesinde 2007 yılı itibariyle 803 adet sondaj yaptıklarını bildirdi. Poyraz, "Yaklaşık 110 bin metre sondaj yapılarak her metrede numune alındı. İlk etapta bölgede 25 milyon dolar harcandı ve tesisin toplam maliyeti 175 milyon dolar olacak. Çöpler köyü ve çevresinde büyük bir rezerv olduğunu tespit ettik. Bu rezervin 55 ton altın, 63 ton gümüş madeni oluşturuyor. Açacağımız madende 16 yıl çalışma yapılacak. 2010'da üretime geçilmesi hedefleniyor" ifadelerini kullandı.


Uşak 117 tonla altın rezervinde birinci

İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, Türkiye'de daha çok yabancı firmaların altın ve gümüş aradıklarını belirterek, Türkiye'nin toplam 6 bin ton altın rezervi bulunduğunu kaydetti. Bu rezervin 550 tonunun ekonomik rezerv olduğunu ifade eden Osman Saraç, Erzincan'daki altın ve gümüş rezervlerinin tahmini olduğunu ve Türkiye'de bu şekilde pek çok bölge bulunduğunu belirtti. Türkiye'de altın rezervi bakımından birinci kentin Uşak olduğunu söyleyen Osman Saraç, Uşak'ta tahmini olarak 117 ton altın rezervi bulunduğunu, ancak Danıştay'ın kararı nedeniyle buradaki arama çalışmalarının durduğunu hatırlattı. Saraç, Erzincan'ın altın rezervi konusunda Türkiye'nin beşinci kenti olduğunu bildirdi.





16 yıl önce