|

Eşi çalışmayana yüksek maaş

Asgari geçim indirim miktar belli oldu. Buna göre, eşi çalışmayan ve en az 4 çocuk sahibi bir çalışan, her ay maaş hariç 136.55 TL destek alacak.

Güneş
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 17:25 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Eşi çalışmayana yüksek maaş
Eşi çalışmayana yüksek maaş

Asgari geçim indirimi, ücretlerin belirli bir kısmının vergiden muaf olması anlamına geliyor. Ücretin belirli bir kısmı vergiden muaf olduğu için, çalışanın eline geçen miktar da artıyor. Ama bütün çalışanlar için vergiden muaf tutulacak miktar farklı.

BRÜT AYNI; NET FARKLI

Asgari geçim indirimine esas tutulacak miktar, çalışanın evli olup olmadığı, eşinin çalışıp çalmışmadığı ve kaç çocuğu olduğuna göre değişir. Bu şekilde belirlenen tutar vergilendirilmeyerek çalışanın maaşına ekleniyor. Dolayısıyla aynı işyerinde çalışan ve brüt ücretleri aynı olan bekâr bir çalışan ile, evli ve eşi çalışmayan bir kişinin ellerine geçen net ücretleri farklı olabiliyor. Kimlerin ne kadarlık bir asgari geçim indirimi alacağı, yani bir diğer deyişle kimlerin ne kadar fazla kazanacağı yandaki tablodaki görülüyor. Buna göre en avantajlı grup eşi çalışmayıp dört çocuk sahibi olanlar...
Kim ne kadar alır?

Evli, eşi çalışmayan ve 4 çocuk sahibi bir çalışan, asgari ücretin yüzde 85'i tutarı için gelir vergisi ödemiyor. Bu şekilde çalışıp aylık 1.000 TL maaş alan biri, maaşına ek olarak 136.55 TL asgari geçim indirimi parası alıyor. Yani her ay sonu çalışanın eline geçen para maaşıyla birlikte 136.55 TL oluyor. Aynı durumda 4 çocuğu olan ama eşi çalışan birinin aldığı asgari geçim indirimi parası ise 120 lira civarında.

Asgari geçim indirimi nedir:

Asgari Geçim İndirimi(AGİ), 16 yaşından büyük olan çalışanların asgari geçimini sağlayacak bölümünün gelirinden düşürülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Yani kazanılan gelirin bir kısmının istisnaya tabi tutulmasıdır. AGİ her yıl hesaplanarak güncellenen bir değerdir.

Asgari Geçim İndirimi hesaplamalarında asgari ücretin yıllık brüt tutarı, işçinin medeni durumu ve çocuk sayısı dikkate alınarak belirlenir.

İşçinin kendisi için %50

Çalışmayan ve herhangi bir gelir elde etmeyen eş için %10

Çocukların her biri için ilk iki çocuk % 7,5 diğerleri için ise % 5


9 yıl önce