|

EURO metalcilerin rotasını değiştirdi

Euro-dolar paritesinin 1,12 seviyesine kadar düşmesi metal ihracatçısının rotasını değiştirdi. Dolar üzerinden hammadde alıp avro üzerinden satmak zorunda kalan metalciler Euro değer kaybetmesi ile yeni pazar arayışına girdi. İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, “ABD ve Afrika hedefimizde” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:06 - 23/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), euro’daki kayıpları dikkate alarak 2015’te hedef pazarını dolar ile ticaret yapan ülkelere çevirdi. İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz dün istanbul’da bir basın açıklaması yaptı. Mertöz, “ABD ve Afrika’da ticaret merkezleri kurarak burada etkinliğimizi ve pazar payımızı artıracağız” dedi. 

EURO’NUN KAN KAYBI KARLILIĞIMIZI DÜŞÜRÜYOR

İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, bölge ülkelerde yaşanan sıkıntılardan dolayı 2014’te hedefin az da olsa gerisinde kaldıklarını kaydederek, 2015 ‘in de euro dolar paritesi ve yine bölgedeki sıkıntıların devam etmesi nedeniyle zor bir yıl olacağını vurguladı. İDDMİB olarak ihracatın yüzde 55’ini AB’ye yaptıklarını, alımlarını ise dolar üzerinden sağladıklarını ifade eden Mertöz, “Paritenin yüzde 1,10 seviyesine geleceği öngörülen 2015’te karlılık oranımız da yüzde 10 seviyelerinin altına düşüyor. Bu sektör olarak önümüzde büyük sorun oluşturuyor” açıklamasında bulundu. 

İHRACATÇININ AĞZINI BIÇAK AÇMIYOR

Mertöz, sıkıntıları aşabilmek için yurt dışında ticaret merkezleri şeklinde şirketler kurmayı ve hedef ülkelerde bu yönde etkinliklerini ve pazar paylarını artırmayı planladıklarını söyledi. ABD ve Afrika ülkelerini hedef aldıklarını belirten Mertözşöyle konuştu: “Kurlardan dolayı birçok ihracatçının ağzını bıçak açmıyor. Sıkıntılar 2015’te de devam edecek. Afrika’ya ticaret merkezi açmak için ve pazar payımızı artırmak için çalışıyoruz. Ayrıca Türkmenistan, Romanya ve Macaristan da merceğimiz altında. AB’ye olan yüzde 50 seviyesindeki ihracatımızı yüzde 40 seviyesine indirip pazarlarımızı çeşitlendirmeyi amaçlıyoruz.”

2023’te 25 milyar dolar hedefi

2023 vizyonu çerçevesinde 25 milyar dolar ihracatı hedeflediklerini söyleyen Mertöz, “İDDMİB, bu hedefe Ar-Ge, tasarım ve inovasyonla ulaşacak. 2014 yılında en büyük pazarı Almanya olan İDDMİB, Irak’a da yılın ilk aylarında başarılı ihracat  yaptı. Ancak ilerleyen aylarda iç siyasi sıkıntılar Irak’taki ihracat potansiyelinin 500 milyon dolar seviyesinde olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluk yaşanmasaydı İDDMİB 2014 hedefini aşacaktı” dedi.

#İDDMİB
#Rıdvan Mertöz
#AB
9 yıl önce