|

Faiz lobisini reddediyorum

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, yılın ikinci çeyreğinde faiz indirimleri beklediğini belirterek, "Faizin yükselmesi bankalara çok zarar getirir. Dolayısıyla faiz lobisini reddediyorum" dedi

00:00 - 28/01/2012 Cumartesi
Güncelleme: 00:59 - 28/01/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Faiz lobisini reddediyorum
Faiz lobisini reddediyorum

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bankacılıkta faiz lobisini reddettiğini söyledi. Özen, Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı Davos'ta açıklamalarda bulundu. Faiz lobisi tartışmasına değinen Özen, "Ben bunu reddediyorum. Faizin yükselmesi bankalara çok zarar getirir. Kredi geri dönüşleri sorunlu hale gelir. Faiz lobisini ben anlamıyorum. Bankacılıkta bunu reddediyorum" şeklinde konuştu. Özen, bankacılık sektörünün kârlılığının 2011'den daha iyi olabileceğini kaydetti.

İKİNCİ ÇEYREKTE İNDİRİM

Merkez Bankası'nın politikalarıyla ilgili değerlendirme yapan Özen, "Sıkılaştırma isteniyordu, fazlasıyla oldu. Dövizdeki talep müdahaleyle karşılandı. İletişimde ufak tefek sorunlar çıkabilir" dedi. Kurun olumsuz etkisinin bu yıl tersine dönebileceğini belirten Özen, şunları kaydetti: "Bu durum enflasyondaki baskıyı kaldıracaktır. Faizlerde yüzde 7.5-8 gibi fonlama faizlerin aşağı gelmesini sağlayacaktır. İkinci çeyrekte faiz indirimleri hızlanabilir. Kredi maliyetlerinin düşmesi için munzam karşılıkların da inmesi lazım. Portföy yatırımları gelmeye devam ederse ikinci çeyrekte bu olabilir."


Resesyon devam edecek

Avrupa bankalarının durumunun netleştiğini söyleyen Özen, "Sadece bir banka sermaye bulmak için atılım yaptı. Diğer bankalarda bu durumu görmüyoruz. Kredi küçültme devam edecek. Bu da Avrupa'da büyümenin olmayacağını gösteriyor. Resesyon devam edecek gibi görünüyor" dedi. Özen, TL'nin bu yıl 2011'e göre daha değerli olacağını, 1,75-1,80 bandının iyi olduğunu ifade etti.



12 yıl önce