|

Faize 4 kat fazla ödüyoruz

Sanayiciler yüksek faiz oranlarından dert yandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye sanayiciler, “En önemli sorunumuz katlandığımız yüksek faiz. Bugün Alman sanayici Euro bazında yüzde 2 civarında faiz öderken biz 4 katıyla yüzde 7-8 oranlarında faiz ödüyoruz” sözleri ile şikayetlerini dile getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 19:29 - 26/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Küresel krizin etkilerini atlatmaya çalışan Avrupa'da faiz oranları Euro bazında yüzde 2'leri geçmezken, Türkiye'de kredi faiz oranlarının yüzde 8'leri zorlaması sanayicileri zorluyor. KOBİ ölçeğinde, imalat sanayinin önde gelen kuruluşlarının bulunduğu Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) sanayiciler, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye sanayiciler en büyük sıkıntısının Avrupalı sanayiciye göre faiz maliyetlerinin 4 kat fazla olması olduğunu dile getirdi.



KAYA: EN ÖNEMLİ UNSUR İSTİKRAR


Ekonomi Bakanı Zeybekçi, ASO 1. OSB sanayicileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Basına kapalı toplantıda sanayiciler yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini Bakan Zeybekci ile paylaştılar. Toplantıya ilişkin Yeni Şafak Gazetesi'ne değerlendirme yapan ASO 1. OSB Başkanı Ahmet Kaya, hükümetten en önemli beklentilerinin istikrar olduğunu Bakan Zeybekci ile paylaştıklarını söyledi. Kaya, “Sanayicilerimiz, 'sadece elini değil gövdesini taşın altına koyarak geleceğin büyük Türkiye'si için çalışıyor' dedik. En önemli beklentimiz ise istikrar. 'İstikrar devam ettiği sürece üretmeye devam edeceğiz' dedik” diye konuştu.



SORUNUMUZ YÜKSEK FAİZ


Sıkıntılarının yüksek faizler olduğunu dile getirdiklerini söyleyen Kaya, Avrupalı bir meslektaşları ile aralarında 4 kat faiz farkı olduğunu belirtti. Kaya, “En önemli sorunumuzun, katlanmak zorunda kaldığımız yüksek faiz olduğunu dile getirdik. Bakan Zeybekci'ye 'bugün bir Alman sanayicin Euro bazında yüzde 2 civarında faiz öderken, bizler yüzde 7-8'lik oranla Avrupalı sanayicilerden 4 kat daha fazla faiz ödüyoruz' dedik. Son 10 yıldır sağladığı istikrarla, güven ve takdirimizi kazanan hükümetin bu sorunu da çözmesini istediğimizi, Avrupalı sanayicilerle rekabet avantajımızın kaybolmamasının sağlanmasını istedik” dedi.



SİZDEN BİRİYİM


Sohbette, Bakan Zeybekci'nin ise “Ankara denilince akla önce siyaset geliyor. Ankara'nın içerisinde, bozkırın ortasında güneş gibi doğan bir sanayi bölgesinin içerisinde olmak beni evimdeymişim gibi hissettirdi” sözleriyle duygularını dile getirdiğini anlatan ASO 1. OSB Başkanı Ahmet Kaya, “Bakan Zeybekci, 'Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Üyeliği, Denizli Belediye Başkanlığı görevlerinden sonra kabinenin reel sektörden, sanayiden gelen tek üyesi olduğunu söyledi. Kendisinin de bir sanayici olduğunu ve bizlerden biri olduğunu vurguladı. Yaşadığımız zorlukları da üretmenin ne kadar kutsal bir şey olduğunu da bildiğini söyledi" dedi.



Tefecilere, spekülatörlere ekmek yok


Bakan Zeybekci'nin Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu kaydeden Kaya, şunları söyledi: “Bakan Zeybekçi; Türkiye üretim ve ihracata dayalı büyüme modeliyle 2023 hedeflerine hızla ilerlediğini dile getirdi. Üretim ve ihracattan elde edilecek gelirle sağlanacak hızlı büyüme iç piyasayı daha da canlandıracağını kaydetti. Böylece ekonomik ve siyasi istikrarın etkilerini kısa ve orta vadede daha güçlü hissedeceğimizi belirtti. Türkiye'nin artık cari açık diye bir sorununun kalmadığına vurgu yaptı. 'Böyle sağlıklı bir ekonomik iklimden tefecilere, spekülatörlere ekmek çıkmaz' dedi. Türkiye'nin dış borç anlamında da artıya geçmiş durumda olduğunu belirtti. Bankacılık yapımızın her şeye rağmen çok güçlü olduğunu, tek problemimiz faiz oranlarının hala çok yüksek oluşunu vurguladı. "Yatırımcının finansman ihtiyacını düşük maliyetle temin edeceği kabul edilebilir oranlara ihtiyacımız var" diye konuştu.



#Nihat Zeybekci
#Euro
#faiz
9 yıl önce