|

'Faizler 4 Şubat'ta inecek'

Commerzbank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Ghose, Kesinlikle TCMB'nin 4 Şubat'ta olağanüstü şekilde toplanarak faizleri azaltmasını bekliyoruz" dedi.

11:35 - 28/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:37 - 28/01/2015 Çarşamba
AA
Commerzbank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından, "Biz kesinlikle TCMB'nin 4 Şubat'ta olağanüstü şekilde toplanarak faizleri azaltmasını bekliyoruz" dedi.


 TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın yılın ilk enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısındaki açıklamalarını değerlendiren Ghose, faiz koridorunda ve politika faizinde 100 baz puan indirim olacağı öngörüsünde bulundu.


Ocak ayı enflasyon verisinin kuvvetle muhtemel şaşırtıcı bir şekilde gerileyeceğini ve hızla iyileşmeye devam edeceğini aktaran Ghose, Erdem Başçı'nın enflasyonu faiz kesintisi için kriter olarak belirlediğini anımsattı.


Ghose, petrol fiyatları yıl sonuna kadar toparlanamazsa, enflasyon tahminlerinin gerçekleşeceğini öngörerek, "Bizim baz senaryomuza göre, yılın ikinci yarısına doğru petrol fiyatlarında bir sıçrama yaşanacak ve Türkiye'de enflasyon yüzde 6,5 ile dip yapacak" dedi.


Ghose, "Faiz indiriminde politik baskılar bir miktar rol oynuyor ama ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki aşağı yönlü hareket ve ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz artırımlarında gecikme sinyali verme olasılığı (Türkiye'nin lehine) burada daha büyük rol oynuyor" dedi.


"Enflasyon oranı TCMB'nin öngördüğü seviyelere kadar gerilemeyebilir"


 TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian  Maggio da TCMB'nin enflasyon için yaptığı aşağı yönlü revizyonlarla birlikte bankanın daha güvercin söylemler kullanacağını belirtti. TCMB'den böyle bir revizyon yapmasını uzun zamandır beklediğini ifade eden Maggio, düşük enflasyon beklentileriyle birlikte faizlerde indirim olabileceğinin altını çizdi.


Maggio, enflasyon oranının TCMB'nin öngördüğü seviyelere  kadar gerilemeyebileceğini vurgulayarak, bu duruma ek olarak ABD Merkez Bankası'nın da (Fed) faizleri artırması durumunda TCMB'nin tekrar sıkı para politikasına dönüş yapabileceğini aktardı.


Standard Bank Gelişmekte Olan Ekonomiler Başekonomisti Timothy Ash ise petrol fiyatlarındaki gerilemeden dolayı enflasyonda düşüş yaşanacağını ancak TCMB Başkanı Başçı'nın öngördüğü seviyelere kadar gerileme olmayabileceğini vurguladı. Ash, TCMB'nin daha genişlemeci bir para politikası için çaba sarfettiğini ifade etti.


TCMB Başkanı Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtım toplantısında enflasyondaki düşüş eğiliminin bu aydan itibaren hız kazanacağını belirterek, "O nedenle faiz indirim sürecini de ocak ayından itibaren başlattık. İndirim süreci boyunca da temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor. Enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" demişti. 


Başçı, "Ocak enflasyonu 1 puandan fazla, öngörülenden çok fazla düştü diyelim. 24 Şubat'ta yapacağımız toplantıya (PPK) çok vakit var. 24 Şubat'ta yapmayız, 4 Şubat'ta değerlendiririz. Reel faiz, çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizini enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24'ünde yapacağımız işi 4'ünde yapmış olabiliriz" ifadelerini kullanmıştı.
#TCMB
#Erdem Başçı
#Enflasyon
#Faiz
9 yıl önce