|

Faizlere Bakan yorumu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Merkez Bankamızın yapacağı bu ayki toplantılarda faiz indirimine gidebileceğini zannetmiyorum ama faizle ilgili yukarı yönlü bir beklentim de yok. Türkiye'nin de piyasaların da böyle bir beklentisi yok" dedi.

Yeni Şafak
13:24 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:28 - 6/05/2015 Çarşamba
AA

Zeybekci, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.



Zeybekci, "Geçmişte Merkez Bankasının faiz politikasına dönük eleştirileriniz oldu. Bugünkü şartlarda Merkez Bankasının faiz politikası nasıl olmalı?" sorusu üzerine, geçmişte Merkez Bankasının faiz politikası konusunda söylediklerinin doğruluğuna hala inandığını söyledi.



Türk ekonomisinin yüksek faize katlanmasının "haksızlık" olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Merkez Bankası'nın en son faiz indirimi yaptığında söylediğimiz sözü tekrar ediyorum. Bugüne kadar faizi en az 2 veya 3 defa daha indirmiş olmamız gerekiyordu. Şu an itibarıyla Merkez Bankamızın yapacağı bu ayki toplantılarda faiz indirimine gidebileceğini zannetmiyorum ama faizle ilgili yukarı yönlü bir beklentim de yok. Türkiye'nin de piyasaların da böyle bir beklentisi yok" diye konuştu.



Kredilerdeki kamu maliyetleri


Faizle ilgili farklı konuların da konuşulması gerektiğini belirten Zeybekci, seçim sonrasında yeni hükümetin, bunu çok düzgün şekilde tartışacağını ifade etti.



Zeybekci, ticari ve tüketici kredileri üzerindeki kamu maliyetlerine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:



"Ticari kredilerin üzerindeki yüzde 2,5'in biraz daha üzerinde olan, tüketici kredilerinin üzerindeki yüzde 3,5'in üzerinde olan kamu maliyetlerinin, kamu bundan vazgeçsin anlamında söylemiyorum ama sonraki aşamalara taşımakla ilgili formüller geliştirmemiz gerekiyor. Bırakın önce insanlar üretim, yatırım yapsın, istihdam yaratsın, arz bollaşsın. Kamu alması gereken payı, sonraki bölümlerde tüketimin farklı aşamalarına götürerek, oralardan almalı diye düşünüyorum. Bunu gerçekleştirebilirsek, Türkiye'de reel faizlerin daha aşağılara doğru gidebileceğini, önümüzdeki dönemde bunların daha iyi bir şekilde kurgulanabileceğine inanıyorum."

#Faiz
#Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
#Merkez Bankası
9 yıl önce