|

Fed faiz artışında ‘sabırlı’ olacak

Fed’in 2014 yılının son Açık Piyasa Komitesi toplantısından faiz artırımı konusunda “sabırlı” olunacağı kararı çıktı. Fed’in açıklamasında ABD ekonomisinin gelişme kaydettiği vurgulandı.

21:09 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:53 - 17/12/2014 Çarşamba
AA
ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) faiz artırımı konusunda “sabırlı” olunacağını ve bunun daha önce kullanılan bildirildi.

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) dün sona eren aralık ayı toplantısında alınan kararlar açıklandı. Bildiride, Fed’in politika faiz oranını artırmak konusunda sabırlı olacağı ve bunun daha önce kullanılan “kayda değer” ifadesiyle uyum gösterdiği belirtildi.

İŞGÜCÜ PİYASASI İYİLEŞİYOR

ABD ekonomisinin son FOMC toplantısından bu yana gelişme kaydettiği ifade edilen bildiride, işgücü piyasasının da güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlik oranıyla iyileştiği vurgulandı. Bildiride, hanehalkı harcamalarında ılımlı artış gözlendiği ve konut sektöründeki toparlanmanın da zayıf şekilde sürdüğü kaydedildi.

Enflasyonun gerileyen enerji fiyatlarıyla Fed’in yüzde 2 hedefinin altında seyretmeye devam ettiği ifade edilen bildiride, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrarlı bir seyir izlediğine de işaret edildi.

En uygun zaman 2015 ortası

ABD Merkez Bankası’nın kararının ardından basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artırımı için 2015 yılı ortalarını işaret etti. Yellen şunları söyledi: “Düşük petrol fiyatları kısa vadede enflasyonu aşağı çekecek, istihdamdaki büyüme güçlü. Para politikasında normalleşmenin gelecek birkaç toplantıda başlaması muhtemel değil. Faizlerin baharda artması olası değil, bu ekonomiye bağlı. FOMC katılımcılarının neredeyse tamamı 2015’te faiz artışı bekliyor. Faizin 2015 ortasında artması gelecek verilere bağlı. Bazı üyeler faizin 2015 ortasında artması için şartların uygun olabileceğini ifade etti. Piyasalar faiz artırımının zamanlamasına odaklı ancak önemli olan faizlerin izleyeceği yol.” 

#fed
#faiz
#oran
#politik
9 yıl önce