|

Fed'in tahmini doları yükseltti

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına başladıktan sonra yükselişlerin beklenenden hızlı olacağına ilişkin işaretler, dolardaki artışa hız kazandırdı.

Ajanslar
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:21 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Fed'in tahmini doları yükseltti
Fed'in tahmini doları yükseltti

ABD para birimi, dün akşam saatlerindeki 2.21 lira düzeyinden 2.2299 liraya kadar çıkarak 2.23 liraya dayandı. Dolar, sabah saatlerinde 2.2260 – 2.2290 lira aralığında hareket ediyordu.

Dolardaki tırmanışa bağlı olarak euro da lira karşısında yeniden yükseldi ve 2.8695 lira ile 2.87 lira düzeyine dayandı. Böylece, ayrı yarıya ABD ve Avrupa para birimlerinden oluşan döviz sepetinin değeri de 2.55'e yakın düzeylere çıktı.

ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün sona eren iki günlük faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, tahvil alım programını gelecek ay sonlanacak şekilde bırakarak aylık tahvil alımlarının 10 milyar dolar daha azaltılacağı belirtildi.

FED, tahvil alım programı sona erdikten sonra da, 'belirgin bir süre daha' faizleri 'son derece' düşük düzeylerde tutacağı yolundaki vaatlerini yineledi.

ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede 'belirgin bir süre' daha tutacağını yinelerken, harekete geçtiğinde ise faizleri beklenenden daha hızlı yükseltebileceğinin işaretini verdi.

Analistler, FED'in işsizliğin azalmasına ilişkin önemli bir gelişme olmadığına ve istihdam piyasasında 'ciddi' bir durgunluğun varlığına vurgu yapmasını da, faiz artırımının yakın olmayacağına işaret kabul ediyorlar.

10 yıl önce