|

Fırsatçıya dikkat

Devletin ilk kez konut alacaklara ‘yüzde 15 katkı’ kararı inşaat sektörünü hareketlendirecek. DKY İnşaat Başkanı Ali Dumankaya, desteğin, konut talebini harekete geçireceğini belirtirken, Keten İnşaat Başkanı Selahattin Keten ise fırsatçılara dikkat çekerek, konut fiyatlarında yaşanabilecek artışlara dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/02/2015 الأحد
Güncelleme: 20:13 - 31/01/2015 السبت
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konut hesabı açarak yüzde 25 peşinat biriktiren vatandaşa devletin yüzde 15 katkı sağlayacağı açıklaması inşaat sektöründe büyük heyecanla karşılandı. Bu sayede konut alımı düşünmeyen bir kitlenin harekete geçirileceğini belirten sektör temsilcileri, yatırımların da artacağını vurguladı. 


SEKTÖR TEŞVİKTEN MEMNUN

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, kararın dar ve orta gelirli için bir alım fırsat olacağını söylerken, Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, devlet desteğinin sektöre ivme kazandıracağını, ancak konut fiyatlarında yaşanabilecek artışa da dikkat çekti.


KONUTA YAPILAN HER BİRİKİMİN YÜZDE 15'İ DEVLETTEN

Başbakan Davutoğlu, vatandaşa büyük kolaylık sağlayacak müjdeyi, inşaat sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı “İnşaat Sektör Zirvesi’nde vermişti. Davutoğlu’nun örneklendirerek açıkladığı devlet desteğine göre, destekten ilk kez konut alacaklar faydalanabilecek. Ev almak isteyenlerin konut almak için açacağı hesapta 5 yıl boyunca örneğin 100 bin TL biriktirmesi durumunda, devlet 15 bin TL katkı sağlayacak. 

Destek kapsamında konut almak için açılan hesapta para 5 yıldan önce kullanılmak istenirse de kolaylık sağlanacak. Buna göre, 5 yıl için hesap açan ancak 4’üncü veya 3’üncü yılda ev almak isteyen vatandaşlara kademeli teşvik verilecek. Örneğin, 5 yıl için yüzde 15 katkı sağlanırken, 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademeli bir düzenleme yapılacak. 

1 MİLYON STOK ERİTİLİR

İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz,  yeni teşvik uygulamasının ev alıcılarını daha fazla borçlanmak yerine tasarrufa yönlendireceğini söyledi. Oflaz, şunları söyledi: “Sadece gayrimenkul alıcısı değil,  bankalar da rahatlayacaktır, Çünkü tasarruf oranı artacaktır. Piyasadaki 1 milyon konut stoğunun büyük kısmı teşvikle beraber eriyecektir. Buna mukabil oluşacak fiyat dalgalanmasının yüksek olmasını beklemiyoruz.” 


FİYAT ARTIŞINA DİKKAT

Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, konut alacaklar için verilecek yüzde 15’lik devlet desteğini olumlu bulduklarını söyledi. Uygulamanın Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektörünü kuşkusuz hareketlendireceğini ifade eden Keten, ancak bu tür teşviklerin fırsatçı kişiler nedeniyle konut fiyatlarında artışa da neden olabileceğine işaret etti. 


HALK TASARRUFA  YÖNLENİR

Onursal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konut alacaklara yapılacak yüzde 15’lik devlet desteğinin, halkı tasarrufa yönlendirerek, konut alımını teşvik etmekle sınırlı kalmayacağını, sektör ve ekonomiye çok ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.


ORTA-DAR GELİRLİYE YENİ FIRSAT

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, ilk kez ev alacakların faydalanabileceği katkı ile insanların ev alma kararının hızlanacağını ifade etti. Dumankaya, “Teşviğin, önemli bir farkındalık oluşturacağını  ve bugüne kadar konut alımını düşünmeyen bir kitleyi harekete geçireceğini düşünüyoruz. Dar ve orta gelirli kesim için konut alma fırsatı oluşturacak” dedi. Bu destek ile devletin hem inşaat sektörüne hem de yeni evlenenlere ve dar gelirli kesime büyük destek sağlayacağını belirten Ali Dumankaya, ayrıca sektörü kayıt altına almada da kolaylık sağlayacağını belirtti.

#konut
#kredi
#katkı
#dumankaya
٪d سنوات قبل