|

Gal arısına karşı parazitli önlem

Çin'den Avrupa'ya sıçrayan ve kestane üretimine büyük zarar veren gal arısının Türkiye'de ilk kez Yalova'da ortaya çıkması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünü harekete geçirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2015 Cuma
Güncelleme: 20:59 - 23/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Karantina etmeni olarak tanımlanan bu böcek kestane ağacı, kestane fidanı ve kestane çeliği ile bölgeler arası taşınması mümkün olduğundan girişinin belirlenmesinin ardından bulaşıklık tespit edilen yaklaşık 5 bin hektar büyüklüğündeki alan karantinaya alındı.



5 BİN HEKTAR ALAN KARANTİNADA


Bu hastalık ile 2000'li yılların başından beri mücadele eden İtalya ile beraber çalışılması kararlaştırıldı. Yurtdışından getirilen 2 bin 600 adet ergin parazit ise uçma dönemi olan Nisan ayı başında Kestane Ormanlarındaki gal aralıarının yuvalarına yerleşmeleri için doğaya salındı. Karantina etmeni olarak tanımlanan bu böcek Kestane ağacı, kestane fidanı ve kestane çeliği ile bölgeler arası taşınması mümkün olduğundan girişinin tespitinin ardından bulaşıklık tespit edilen yaklaşık 5 bin ha. büyüklüğündeki alana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte karantina altına alındı ve karantina tedbirleri uygulanmaya başlanıldı.


#Hayvancılık Bakanlığı
#parazit
#Kestane ağacı
#kestane fidanı
9 yıl önce