|

Garanti Bankası İspanyol BBVA'nın

Doğuş Holding, elinde tuttuğu yüzde 24,22 oranındaki Garanti hissesinin yüzde 14,89’unu 5,5 milyar liraya İspanyol ortağı BBVA’ya devretti. Bankadaki yüzde 25’lik hissesini yüzde 39,9'a çıkaran BBVA, böylece yüzde 51'i borsada işlem gören bankanın çoğunluk hisselerinin sahibi oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:19 - 20/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Doğuş Grubu, Garanti Bankası’ndaki yüzde 14,89’lük hissesini, bankada yüzde 25,01 hisseye sahip  İspanyol ortağı Banca Bilbao Vizcaya Argentaria’ya (BBVA) satmak üzere hisse devir sözleşmesi imzaladı.

Türkiye Garanti Bankası AŞ’nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan açıklamasına göre Doğuş Grubu, Türkiye Garanti Bankası AŞ’nin çıkarılmış sermayesinin yüzde 14,89’una tekabül eden toplam 625 milyon 380 bin nominal TL değerde Garanti Bankası hissesini BBVA’ya satmak üzere dün Hisse Devir Sözleşmesi imzaladı. Açıklamada, satışa konu hisselerin toplam bedelinin 5 milyar 497 milyon 90 bin 200 lira (yaklaşık 2,5 milyar dolar), beher hisse bedelinin ise 8,79 lira olarak tespit edildiği aktarıldı.

DOĞUŞ GRUBU’NUN PAYI YÜZDE 10

Açıklamada, 2014 yılı faaliyet karından dağıtılacak temettünün satışa konu beher hisse başına 0,11 lirasına kadar olan kısmının Doğuş Grubu’na ait olacağı belirtildi. Söz konusu hisse devrini takiben Doğuş Grubu’nun Garanti Bankası’ndaki payının yüzde 10 olacağına dikkat çekildi.

Açıklamada, mutabakata varılan hisse devrinin, BDDK, SPK ve Rekabet Kurulu da dahil olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki ilgili resmi merci onaylarının alınmasını takiben gerçekleştirileceği dile getirildi. 

YÖNETİME BBVA’DAN 7 KİŞİ GİRECEK

Açıklamaya göre, Doğuş Grubu ve BBVA arasında 1 Kasım 2010 tarihinde imzalanmış Hissedarlar Sözleşmesi de dün itibariyle tadil edildi. Yasal izinlerin temin edilmesini ardından yürürlüğe girecek, tadil edilmiş sözleşmeye göre Garanti Bankası’nın 10 kişiden oluşacak Yönetim Kurulu’na 7 üyenin BBVA, 2 üyenin Doğuş Grubu, bağımsız üyenin ise ortak kararla belirlenerek Genel Kurul onayına sunulacak. Doğuş Grubu tarafından bankanın yüzde 1 hissesini temsil eden pay üzerinde BBVA’ya daha önce tanınmış olan alım opsiyonu (call option) ise ortadan kaldırıldı.


Başkan ve genel müdür değişmiyor

BBVA ile varılan mutabakata göre, bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı Ferit Şahenk tarafından sürdürülecek, Ergun Özen de Genel Müdürlük görevine devam edecek. BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzales, anlaşmayla ilgili olarak “Garanti Bankası’nı tanıdıkça yatırımımızı artırmak istedik. BBVA ve Garanti Bankası, Türk ekonomisinin büyümesine ve Türk iş dünyasına katkıda bulunmayı sürdürecektir” ifadelerini kullandı. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de yaptığı açıklamada “1970’li yılların sonunda başlayan ve bugün artık grubumuzun DNA’sında yer alan bankacılık sektörüne inancımız, BBVA ile 2011 yılında başlayan ortaklığımız süresince geçirdiğimiz başarılı dönem sonucu perçinlenmiştir. Bu sebeple, sektörde varlığımızı devam ettirerek, Garanti Bankası’ndaki ortaklık payımızı yüzde 10 olarak korumaya karar verdik” dedi. 

#Doğuş Holding
#Garanti Bankası
#İspanyol BBVA
9 yıl önce