|

Genç evlenene çeyiz yardımı

Torba yasa teklifinin yasalaşması ile gençlere müjdeli haber geldi. Yasa ile 27 yaşını doldurmamış gençlerin TL üzerinden açacakları çeyiz hesaplarına 5 bin liraya, konut tasarruf hesaplarına ise 15 bin liraya kadar devlet desteği sağlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 18:32 - 27/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Çeyiz desteğinden öğretmen atamasına kadar geniş kesimlere destek veren Torba Yasa Teklifi önceki gün sabaha karşı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı'na 47 bin öğretmen ataması için kadro tahsis edildi. Öğretmen unvanlı kadrolardan 35 bin adedi ile Bakanlığa ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320 adedine, Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında yapılan atamaların dışında 31 Aralık 2015'e kadar atama yapılacak.



5 BİN LİRAYA KADAR KATKI


Bankalarda TL cinsinden 'çeyiz hesabı' açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin lirayı geçemeyecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Çeyiz hesaplarına ödenecek devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak. Devlet katkısı, hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.



KONUT KATKISI


Bankada Türk lirası cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirayı geçemeyecek. Tutarı artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.



Spekülatöre 5 yıla kadar hapis


Yasa ile sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek için yanlış bilgi veren veya rapor hazırlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası alacaklar.



Elektronik tebligatın süresi 5 gün


Vergi Usul Kanunu'na eklenen fıkra ile elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılacak. Yoklama faaliyetleri elektronik ortamda da yürütülebilecek.


#Torba yasa
#evlilik
#çeyiz yardımı
9 yıl önce