|

General Electric Türkiye'den memnun

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, GE'nin Doğuş Grubu'na 'Garanti Bankası'ndaki yüzde 4,65'lik hissesini' satmasıyla ilgili olarak, “bize söylenene göre General Electric 'in Türkiye'den çıkma planı yok' dedi.

Aa
00:00 - 26/12/2007 Çarşamba
Güncelleme: 23:59 - 25/12/2007 Salı
Yeni Şafak
General Electric Türkiye'den memnun
General Electric Türkiye'den memnun

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, GE'nin Doğuş Grubu'na 'Garanti Bankası'ndaki yüzde 4,65'lik hissesini' satmasıyla ilgili olarak, “GE'nin bize söylediği, Türkiye'den çıkma planının olmadığı yönünde” dedi.

Ergun Özen, General Electric (GE) Capital Corporation'un Türkiye'deki iştiraki GE Araştırma ve Müşavirlik A.Ş'nin, Garanti Bankasındaki yüzde 4,65'lik hissesinin Doğuş Holding AŞ'ye satışının söz konusu olduğunu hatırlattı. GE Araştırma ve Müşavirlik A.Ş'nin Garanti'deki hissesinin satışı sonrasında iki hakim ortağın Garanti Bankasındaki toplam payı olan yüzde 51 oranında bir değişiklik olmayacağını belirten Özen, hisse devrinin ardından Doğuş Grubu'nun payının yüzde 30,15'e çıkacağını, GE'nin payının ise yüzde 20,85'e ineceğini söyledi.


TEKLİF, GE'DEN

Doğuş Grubu'na hisse satışı teklifinin General Electric'den (GE) geldiğini belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, aralarındaki anlaşma itibarıyla zaten ilk teklifin Doğuş Grubu'na yapılmak zorunda olduğunu, bu kapsamda ilk tek- lifin yapıldığını ve Doğuş Grubu'-nun da almak istediğini ifade etti.

Hisse devir anlaşmasına göre hisse satışı düşünüldüğünde ortakların hisse satarken birbirlerine sormak zorunda olduklarına işaret eden Özen, “Ancak, iki yıl sonra sa-tacağım diye bir ön anlaşma yoktu. Ama birisi satmaya karar verdiğinde öncelikle diğer ortağa soracak. Yoksa iki sene önce yapılan anlaşmada Doğuş Grubu'na 4,65 oranında hisse satılacağı yönünde bir şey yoktu” şeklinde konuştu.


3 FARKLI FİYAT

Özen, ilk işlemin iki yıl önceki fiyatının yanısıra şu anda Doğuş'un hisseyi aldığı 14,5 milyar dolar seviyesindeki fiyat ile Garanti'nin dünkü kapanış itibarıyla piyasa değeri olan 19,3 milyar dolardan oluşan üç farklı fiyatın söz konusu olduğunu kaydetti.


YÖNETİMDE DENGE

Ergun Özen, GE'nin daha sonra kalan hisseleri satıp satmama veya Türk bankacılık sektöründen çıkma gibi planları olup olmadığı konusuna ilişkin ise “GE'nin bize söylediği, Türkiye'den çıkma planının olmadığı yönünde” şeklinde konuştu. Hisselerin satışı sonrasında yönetimde herhangi bir değişiklik olmayacağına da değinen Özen, şu anda Garanti'de 9 yönetim kurulu üyesi bulunduğunu, bunun 5'inin Doğuş Grubu'nu, 4'ünün ise GE'yi temsil ettiğini hatırlattı.


Garanti'yi Garanti yapan Doğuş Grubu

Garanti Bankası'nı Garanti yapanın Doğuş Grubu olduğunu vurgulayan Özen, “Dolayısıyla GE tarafından (hisselerini satma konusunda) böyle bir teklif geldiğinde hiçbir tereddüte mahal olmadan fiyat konuşulmadan alınır” diye konuştu. Özen, Garanti'nin bundan sonraki iş planlarında herhangi bir değişiklik olmayacağını, 2008 yılında da 2007'deki gibi iyi bir yıl geçireceklerini düşündüklerini aktardı.


16 yıl önce