|

Gizli el devrede

Ford Otosan, Coşkunöz ve Mako’da üretim başladı. Oyak Renault işçileri ise eylemlerini sürdürüyor. İşçilerin, şirketin Salı günü yaptığı iyileştirme, iş garantisi gibi tekliflerini önce kabul ettiği ancak daha sonra gizli bir elin devreye girmesiyle vazgeçtikleri öğrenildi.

Yeni Şafak ve
09:21 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 06:25 - 22/05/2015 Cuma
Yeni Şafak
Yeni Şafak’ın görüştüğü işçiler ise firma ile sorun yaşamadıklarını aktararak, “Sendika gitsin” dediler. İşçiler, tahrik için alana gelen CHP’li Mahmut Tanal’a “Burada siyaset yapmayın” diye tepki gösterdi.
Yeni Şafak’ın görüştüğü işçiler ise firma ile sorun yaşamadıklarını aktararak, “Sendika gitsin” dediler. İşçiler, tahrik için alana gelen CHP’li Mahmut Tanal’a “Burada siyaset yapmayın” diye tepki gösterdi.

Türkiye'nin otomotiv devleri Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarıyla parça üreten iki fabrikada bir haftadır süren eylemler dün de devam etti. Ücret artışları ile ilgili isçilerin başlattığı ve üretimin durmasına neden olan eylemlerde çözüme ramak kala tıkanmayaşanması dikkat çekiyor. Şirket yetkililerinin Valilik aracılığı ile yapılan toplantılarda işçilere iyileştirme sözü, iş garantisi ve sendika sorunu için yeni temsilciler seçilmesi sözü verdiği, işçilerin de bu teklife sıcak baktığı fakat daha sonra ani kararlar ile vazgeçildiği belirtildi.



İYİLEŞTİRME İÇİN SÜRE

Tofaş ve Renault firmaları; işçilerden iyileştirme için 1 ay süre istedi. Bu süre zarfında tüm işçilere 500 TL ikramiye de vereceğini söylendi. Ayrıca işten çıkarılma hususunda tedirgin olan işçilere de garanti verildi. İşçilerin büyük sıkıntı yaşadığı sendika için ise seçim yapılacağı ve yeni temsilciler geleceği belirtildi. Salı günü bu teklif işçiler ile paylaşıldı. Grev sözcüleri ve işçilerin çoğu teklifi kabul etti. Fakat daha sonra karardan vazgeçen işçiler greve devam etti.



TALEPLERİ KABUL EDİLDİ

Konuştuğumuz işçiler, işverenle sorun yaşamadıklarını anlattı. Maaşlarına iyileştirme talep eden işçiler, grev kararı vermeden sendika temsilcileri ile sorunu çözmeye çalıştıklarını fakat bir sonuç elde edemediklerini ifade etti.


SENDİKA GİTMELİ


Eylem alanında provokasyona geçit vermediklerini belirten işçiler, kimsenin işten çıkarılmamasını, maaşlarda iyileştirme yapılmasını ve sendikanın gitmesini istiyor. Edinilen bilgiye göre işçilerin bu talepleri Valilik aracılığı ile şirket yetkileri tarafindan çözüldü. İşçilerin sorumlularının çözümden haberdar olup olmadığı tartışılırken gizli bir elin devrede olduğu iddia edildi. İşçilerin talepleri ile şirketin girişimleri birbirini tamamlarken çözümün olmaması dikkat çekiyor.



PROVOKASYONA GEÇİT YOK

Bir hafta devam eden işçi eşlemlerini fırsat bilen sol grupların provokasyon girişimleri hiç eksik olmadı. Kendilerini devrimci olarak tanıtan gruplar Tofaş işçilerine, TKP üyeleri ise Renault işçilerinin arasına karışmak için çaba harcadı. Ancak işçiler, provokatif grupların girişimlerini polise bildirdi. İTKP üyelerinin genç işçileri sosyal medya üzerinden örgütlemeye çalıştığı belirlendi.



TANAL İÇERİ ALINMADI

Her eylemi provoke etmesiyle bilinen CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın paralel yapının yayın organları Cihan ve Samanyolu ile birlikte eylem alanına geldiği fakat işçilerin bu girişime de müsade etmediği öğrenildi. İşçiler, Tanal'a 'Destek vermek istiyorsanız burada siyaset yapmayın' dediklerini anlattı


#Ford Otosan
#PROVOKASYON
#gizli el
9 yıl önce