|

Gözler Merkez''de

Seçimlerin başarıyla tamamlanması ile ''siyasi belirsizlik'' tansiyonu düştü. İç piyasada zemin faiz indirimine hazır hale geldi. Yatırım, üretim artışı için Merkez Bankası''dan cesur bir adım istenirken, beklentiler ölçülü indirimden yana.

Ekonomi Servisi
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:34 - 26/08/2014 Salı
Yeni Şafak
Gözler Merkez''de
Gözler Merkez''de

Yerel yönetim ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanması piyasalara güven verdi. Şimdi gözler, ''siyasi belirsizlik'' baskısının ortadan kalkması ile eli güçlenen Merkez Bankası''nın, daha fazla yatırım, üretim, istihdam ve ekonomik büyümenin sağlanması için reel sektörün beklediği faiz indirim talebine, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında vereceği karara çevrildi. Bu yıl enflasyon tahminini iki kez değiştirmek zorunda kalan ve temel amacı ''fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek'' olan Merkez Bankası, bugün faiz kararı için toplanacak. 28 Ocak''ta olağanüstü toplanarak politika faizini 5.5 puan artırarak Türkiye''yi, gelişmekte olan ülkelerde en yüksek üçünü faizi ödemek zorunda bırakan Merkez Bankası, son üç ayda 1.75 puan indirimle faizi yüzde 8.25''e çekti.

ERDOĞAN''IN TEPKİSİ

10 Ağustos''taki seçimde Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın, indirimi sınırlı tutmasından dolayı, ''Yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, yarım puan indiriyorsun'' sözleriyle eleştirdiği Merkez Bankası''nın 1.75 baz puanlık indirimi, reel sektörün yatırım, üretim için beklediği faiz indirim talebine de yeterli desteği vermiyor.

YABANCIDAN 159.5 MİLYAR

Türkiye''de cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında siyasi belirsizlik baskısının ortadan kalkması yabancı sermayenin de ekonomiye olan güvenini artırdı. Merkez Bankası verilerine göre, 15 Ağustos haftasında yabancıların devlet iç borçlanma (DİBS) stoku, 52.77 milyar dolara yükseldi. Haziran itibarıyla, yabancıların doğrudan yatırımları döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle 2013 yıl sonuna göre yüzde 9.6 artışla 159.5 milyar dolara çıktı.

20 kurumdan 13''ü ''sabit kalır'' dedi

Siyasilerin faiz indirimlerinin devam etmesi yönündeki isteklerine karşın Merkez Bankası''nın Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde indirime gitmesi düşük bir olasılık olarak görülüyor. Reuters anketine katılan 20 kurumdan 13 tanesi politika faizinin sabit tutulacağını öngörürken, yedi kurum ise politika faizinde indirim bekliyor.

Dolar ve Euro yeni hükümete odaklandı

Kur ve faiz, Merkez Bankası''nın bugünkü faiz toplantısı ve Başbakanlığı Recep Tayyip Erdoğan''dan devralacak Ahmet Davutoğlu''nun kuracağı 62''nci hükümetin ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğine odaklandı. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, ''Faiz kararına kadar büyük bir hareket beklemiyoruz. Piyasada koridorun üst bandı sabit tutulmak üzere 25 baz puan faiz indirimi bekleyenler var. Bir kısım ise hiç indirim beklemiyor'' dedi.

10 yıl önce