|

Güçlü ekonomi için faizler düşmeli

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, elini taşın altına koyan yatırımcıların desteklenmesi, milli ve reel ekonominin güçlendirilmesi için faizlerin olabilecek en düşük seviyeye çekilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen de ekonominin canlanması için faizlerin düşmesi ve KOBİ’lerin yararlanmasını istedi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/02/2015 Pazar
Güncelleme: 19:50 - 31/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta erken bir toplantıyla düşüreceğine işaret ettiği faizlerin yüksek olduğunu yönelik eleştiriler yoğunlaşarak sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla dün İstanbul’da gerçekleştirilen Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 2015 seçimlerinden sonra siyasi ve ekonomik reformlar alanında Türkiye’nin yarım kalan işlerini kısa sürede tamamlayacağını anlattı. Kurtulmuş, “Bunların başında Türkiye’nin yeni Anayasa ihtiyacı geliyor. Türkiye’nin birikmiş bütün sorunlarını çözecek, daha iyi yönetilmesini sağlayacak başkanlık sistemi esaslı bir yeni Anayasa’yı 2015 seçimlerden sonra hep beraber gerçekleştireceğiz” dedi.


IMF İLE DEĞİL SOSYAL POLİTİKALARLA BAŞARDIK

Türkiye’nin önündeki ikinci önemli meselenin ekonomik reformları tamamlamak olduğunu belirten Kurtulmuş, “2001 şartlarında Türkiye’ye verilen ev ödevleri, Dünya Bankası ve IMF vasıtasıyla telkin edilen, emredilen ekonomi programları Türkiye’de uygulanmıyor. IMF’e borçları ödeyerek borç veren bir ülke olmamız Türkiye siyasi tarihinin dönüm noktalarındandır. Şimdiye kadar yakaladığımız başarılar yeterli değildir" diye konuştu. 


ŞİMDİ FAİZLERİ DEĞİŞTİRME ZAMANI

Faizin değiştirme dönemi geldiğine işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti: “Faizlerin olabilecek en düşük seviyeye çekilmesi, milli ve reel ekonominin güçlendirilmesi dönemidir. Türkiye bunu yaparsa 2023 hedeflerine yaklaşacaktır. Bunu yapamazsa maalesef orta gelir tuzağı Türkiye’yi kuşatacak. Üretim yapacak, elini taşın altına koyacak, vatansever, milli değerlerine bağlı, Türkiye’yi küresel ölçekte lider yapacak yatırımcılara ihtiyacımız var.”


KOBİ’lerin sesi olacağız

TÜMSİAD’ın yeni Genel Başkanı Yaşar Doğan seçildi.  Doğan, başkanlığı döneminde farklı projeleri hayata geçireceğini belirterek, “Türkiye’nin KOBİ’lerinin 12 bin üyesi olan bir STK. KOBİ’lere yönelik çalışmalara yoğunlaşacağız. G20’de dünyadaki KOBİ’lerin sesi ile ilgili olan bu söylemde ne gibi destek olabileceğimizi anlatacağız. KOBİ’lere yönelik strateji belirleyeceğiz” diye konuştu. Eski Genel Başkanı Hasan Sert, ise genel kurula seslenerek veda etti.


Yeni TÜMSİAD Yönetim Kurulu

TÜMSİAD Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: “Osman Kapıcıoğlu, Mustafa Özbek, Yakup Köç, Bahattin Akpınar, Servet Samsama, Yunus Nacar, Abdulkadir Yıldız, Recep Yeşilyurt, Mevlana Karali, Emre Yazıcı, Tolga Tunç, Burhan Ceylan, Murat Gürbüz, Mustafa Kamar, Muammer Ceylan, İbrahim Kaygısız, Hasan Güngör, Eyüp Topak, Cuma Çekici, Cemal Balabanoğlu.”


Daha da aşağıya inmeli 

Faizin indirilmesi konusunda açıklamalar yapan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, Türkiye’nin 2023 hedeflerini tutturması için her yıl yüzde 7,2 büyümesi gerektiğini söyledi. Yücelen, Mersin’de gerçekleştirilen toplantıda, TÜGİAD’ın 2014 yılı değerlendirmesini ve 2015 yılı beklentilerini basın mensuplarıyla paylaştı. Yücelen, dünya ekonomisinde büyümenin 2,6’yla beklentilerin altında gerçekleştiğini anımsatarak, doların güçlendiğini, petrol fiyatlarında gerileme yaşandığını ifade etti. Ekonominin canlanması için faiz indiriminden KOBİ’lerin hızlı bir şekilde yararlanması gerektiğini aktaran Yücelen, “Faizlerin daha da aşağı düşmesi gerekiyor” dedi.

#güçlü ekonomi
#faiz
#TÜGİAD
9 yıl önce