|

Gümrük Birliği yenilenecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11 Mayıs’ta Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması'nın yenileneceği müjdesini vererek, “Bu şekilde transatlantik ticarette söz sahibi olacağız” dedi. Davutoğlu, CHP’nin asgari ücret vaadine ise, “İşveren yükü artarsa işyerleri kapanır” sözleriyle tepki gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/05/2015 Pazar
Güncelleme: 21:32 - 2/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye ile AB arasında 1996 yılından beri yürürlükte olan Gümrük Birliği (GB) anlaşması yenilenecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'na katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, burada iş adamlarına hitaben yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ile Gümrük Antlaşması'nın 11 Mayıs'ta yenileneği müjdesini verdi. Davutoğlu, şunları söyledi: “Türkiye, Avrupa Birliği'nin Serbest Ticaret Anlaşması karar mekanizmalarına doğrudan müdahil olacak. Türkiye Gümrük Birliği'nden doğan haklarını muhafaza ederken, serbest ticaret antlaşmaları üzerinden herhangi bir şekilde mağdur edilmeyecektir. Bu şekilde transatlantik ticarette söz sahibi olacağız."



TÜM ŞEHİRLERE OSB


Konuşmasında bütün illerin daha fazla OSB istediğine dikkati çeken Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Biz geldikten sonra 67 OSB vardı, biz 90 tane daha inşaat ettik. Artvin'de, Hakkari'de yoktu OSB. İnşallah oralarda da yapılacak ve OSB olmayan şehir kalmayacak. Yatırımlarla birlikte istihdamın da arttığını ifade eden Davutoğlu, geçen yıl 1,4 milyon kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Davutoğlu, “2002'den bu yana Türkiye'de elde edilen başarının, hasta adamdan kurtulmanın arkasındaki en büyük neden, insan cevheridir, insan cevheridir, insan cevheridir…” ifadelerini kullandı.



ÇİFT YÖNLÜ RİSK UYARISI


Seçimlerin ekonomi üzerindeki riskinin çift yönlü olduğunu belirten Davutoğlu, “İktidarda olanlar seçim öncesinde seçim ekonomisi tuzağına düşebilirler. Muhalefette olanlar da seçim öncesinde halkı etkileyebilecek popülist vaatlerde bulunarak seçim sonrası için son derece riskli adımlar atabilirler” dedi. Davutoğlu, “7 Haziran'dan sonra 4 sene reformlara yoğunlaşacağımız ve seçim stresi yaşamayacağımız bir dönem olacak. Bu dönemde de milletimizin bize 7 Haziran'da emaneti tekrar tevdi edeceğine inanıyoruz” dedi.



Ey bankalar vicdansızlığı artık bırakın


Ankara'daki TOBB Genel Kurulu'nda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bankalara, “Ey bankalar, KOBİ'ler varsa siz varsınız. O yüzden bu vicdansızlığı bırakın artık” diye seslendi. Bürokrasiyi de eleştiren Hisarcıklıoğlu, “İş adamı işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak. Yapmadığında da hesabını verecek. Nasıl özel sektör yaptığı hatanın bedelini ödüyorsa, bürokrat da yaptığı hatanın bedelini ödemeli” dedi. Hisarcıklıoğlu, döviz kuruna karşı da önlemlerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.



Sivil anayasa ilk gündem maddemiz

Tüm vatandaşları mutlaka oy vermeye çağıran Davutoğlu, “Artık siyasi görüş ayrılıklarının ötesinde, belli alanlarda bir ittifak ve ortak bakış açısına gelmemiz lazım" diye konuştu. Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Demokrasimizi koruyacak olan, demokrasimizi gelecek nesillere taşıyacak olan temel doküman, bütün bir milletin mutabakatıyla ortaya konacak yeni anayasadır. Biz buradan ilan ediyoruz, inşallah 7 Haziran seçimleri sonrasında çok geniş kapsamlı bir istişare ile ve toplumsal mutabakatla yeni ve insan onuruna dayalı bir anayasayı kaleme alacağız. Türkiye'nin ilk sivil anayasası 7 Haziran'dan sonraki ilk gündem maddemizdir."



Davutoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na: İşyerleri kapanır


Başbakan Davutoğlu, muhalefet partilerinin asgari ücret vaatlerine tepki göstererek, “Asgari ücret kanunla fermanla verilebilen bir şey değil. Asgari ücrete hükümet karar vermiyor. Önemli olan işverenle işçimizin optimum bir oranda anlaşması. Bir optimizasyon yapılmazsa, eğer işverenlerimizin üzerindeki yükler artarsa, iş yerleri kapanır” diye konuştu.





#yeni anayasa
#ekonomi
#seçimler
9 yıl önce