|

Güney Gaz barış koridoru

.
00:00 - 28/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 22:15 - 27/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Güney Gaz barış koridoru
Güney Gaz barış koridoru

Geçen yıl İstanbul''da düzenlenen Hazar Forumu''nun ikincisi ABD''nin New York kentinde düzenlendi. Forumda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Güney Gaz Koridoru projelerinin Kafkaslar''dan Balkanlar''a, Hazar Denizi''nden Akdeniz''e bir barış ve enerji bağımsızlığı havzası oluşturarak kıtaları birbirine bağladığını söyledi. Forumda Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Şah Deniz gazını Türkiye-Yunanistan sınırından alarak Avrupa''ya ulaştıran Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi (TAP) masaya yatırıldı.

TÜRKİYE TEK TRANSİT ÜLKE

Güney Gaz Koridoru''nun sadece bir enerji koridoru olmadığını, aynı zamanda bir ''Barış Koridoru'' olduğunu dile getiren Davutoğlu, ''Doğu Akdeniz olsun, Irak veya başka bir yer olsun, tüm bu doğal kaynaklar sonuçta Türkiye''ye gelmek zorunda kalacak. Çünkü Türkiye büyük bir tüketici pazar. Ve üretici ile tüketiciyi buluşturan tek transit ülke'' şeklinde konuştu. Öte yandan Yunanistan''ın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Güney Gaz Koridoru''nun Trans Adriyatik bölümünün üçte ikisinin Yunanistan boyunca uzandığına işaret ederek, ülkesinin ekonomik anlamda bu projeyi sonuna kadar desteklediğini söyledi.

Ermenistan başarının parçası olabilir

Güney Gaz Koridoru''nun stratejik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, proje konusunda pürüz teşkil eden Ermenistan için ''Ermenistan, Azerbaycan''ın işgal ettiği topraklarından askeri birliklerini çektikten sonra, bölgesel başarının bir parçası olabilir'' dedi.


11 yıl önce