|

Gurbetçiler 100 milyar euronun peşinde

Yurtdışından kesin dönüş yapan 1.8 milyon Türk işçisi alamadığı sigorta priminin peşine düştü. Dernek kuran Türkler, 100 milyar euroluk alacak için dava açacak.

Sabah
00:00 - 19/10/2014 Pazar
Güncelleme: 09:34 - 19/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
Gurbetçiler 100 milyar euronun peşinde
Gurbetçiler 100 milyar euronun peşinde

1961'de davulla karşıladığı Türk işçilerini aradan geçen 50 yılın sonunda dönmeleri için için teşvik eden AB, gönderdiği gurbetçilerin emeklilik parasına da el koydu. Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde yıllarca çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönen 4 milyon Türk, hesaplarına yatırılan sosyal sigorta primlerinden sadece kendilerinden kesilenleri alabildi. Oysa, işverenler de işçi adına prim yatırıyordu.

Bu paralar verilmedi. Toplamının 100 milyar euroyu bulduğu söylenen işveren payı, bugünlerde yeniden gündeme geliyor. Sorunla ilgili yıllardır bireysel boyutta mücadele veren gurbetçiler, güçlerini birleştirme kararı aldı. Daha önce kendi adına birçok dava açan Hasan Fettah, Uluslararası Hak Arama Derneği adı altında dernek kurdu. Fettah, bu primlerin yasal hak olduğunu belirterek "1970'te Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan Katma Protokol'de 'Türk işçiler her ne şartla olursa olsun Türkiye'ye döndüklerinde kendilerinden ve işverenlerinden kesilen sosyal güvenlik primlerini geri alırlar' maddesi var. Ancak buna rağmen bu karara uyulmadı" dedi. Türkiye'nin sosyal güvenlik kurumu ya da büyükelçiliklerinden destek göremediklerinden yakınan Fettah, bu nedenle de mücadeleyi tüm AB ülkeleri, Azerbaycan, Körfez ülkelerine yaymayı hedeflediklerini vurguladı.

EKSİK PRİM 50 BİN EURO

Hasan Fettah'ın tahminine göre eksik ödenen prim miktarı kişi başı ortalama 50 bin euro. Sigorta primlerini yasal yollarla eksiksiz alabilenlerin sayısı ise bini geçiyor. Bunların İsviçre ve Danimarka'dan gelen gurbetçiler olduğunu söyleyen Fettah, AB Adalet Divanı nezdinde dava açtığını ancak henüz sonuçlanmadığını vurguladı. Fettah, "Kesin dönüşten 2 yıl sonra o günün parasıyla 28 bin mark prim aldım. İçinde işveren payının da olduğunu sanıyordum. Bu payın ödenmediğini öğrenince mücadeleyi başlattım" dedi.

YASALAR HİÇE SAYILMIŞ

Sosyal güvenlik uzmanlarına göre Türkiye ile AB arasında imzalanan 1963 Ankara Anlaşması ve 1973 Katma Protokolü'nün 38. maddesi Türk işçilere tüm sigorta primlerinin veya çalışma sürelerinin Türkiye ile birleştirme imkânı veriyor. Örneğin Danimarka ve İsviçre gibi ülkeler işveren primlerini de Türkiye'ye aktarıyor.

10 yıl önce