|

Güvenle gelen 433 milyon euro

Türkiye yatırım ve sıcak para çekmeye devam ediyor. Rönesans Holding ile Fransız şirketi Meridiam’ın yapımını ortaklaşa üstlendiği Adana Sağlık Kampüsü için uluslararası 9 banka 433 milyon euro kaynak sağladı. Meridiam CEO’su Thierry Dêau, “Türkiye Avrupa’da yatırım yapabileceğimiz en iyi yer” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:04 - 19/12/2014 Cuma
Yeni Şafak
Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş, 1550 yataklı Adana Entegre Sağlık Kampüsü için uluslararası yatırım fonu Meridiam Infrastructure ve 9 yabancı bankayla yürüttüğü çalışmaları tamamladı. 433 milyon euro tutarındaki finansal kapanış imza töreni, dün İstanbul’da Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Anlaşmanın netleşmesi üzerine Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ve Meridiam International Kurucu Ortağı ve CEO’su Thierry Dêau önceki gece gazetelerin ekonomi müdürleriyle düzenledikleri sohbet toplantısında anlaşmanın detaylarını anlattı.

FON ÇEKMEYE DEVAM EDECEĞİZ

7,5 milyar dolar cirosu, 13 milyar dolar aktif büyüklüğü ve 37 bin çalışanı olan bir grup olduklarını belirten Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilacak Kayaalp, 16 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve ana faaliyet alanlarının inşaat olduğunu söyledi. Adana Entegre Sağlık Kampüsü’nün finansal kapanışını yaptıkları ilk proje olduğunu da belirten Ilıcak, “Bu adımın Türkiye için önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü sağladığımız fonun tamamı yabancı yatırımcılardan geldi. Umarım önümüzdeki yıllarda ülkemize fon çekmeye devam ederiz. Başka şirketlerin bu yönde girişimde bulunmasına örnek olur bu adımımız” dedi.

ÜLKEYE İLGİ YOKSA NE YAPARSANIZ BOŞ

Sağlık Bakanlığı’nın geliştirdiği şehir hastahaneleri projelerinden üstlendikleri hakkında bilgi veren Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ise inşa edecekleri hastahanelerin toplam 6 bin 800 yatak kapasiteli olduğuna belirten Yanıkömeroğlu, yapacakları ilk 4 sağlık tesisleri için harcayacakları kaynağın 2 milyar euro civarında olduğunu kaydetti. Yatırımcının duyduğu güvenin genellikle ülkenin imajına olduğuna dikkat çeken Yanıkömeroğlu, “Ülkeye ilgi yoksa ne yaparsanız boş" diye konuştu.

TÜRKİYE AVRUPA’NIN EN İYİSİ

Meridiam Uluslararası Yatırım Fonu Kurucu Ortağı ve CEO’su Thierry Déau  ise uzun dönem yatırımlarına yoğunlaşan bir grup olduklarını söyledi. Merkezi Paris’te bulunan Meridiam’ın yönettiği 2,8 Milyar euro ile toplum için uzun vadeli altyapı yatırımlarına odaklandığının altını çizen Déau, “Adana, yaklaşık 2 milyar euro tutarında finanse etmeyi planladığımız 4 sağlık tesisinden ilkidir. Türkiye’nin Avrupa’da yatırım yapılabilecek en iyi yer olduğuna yatırımcılarımızı ikna ettik. Türkiye finansal ve hukuksal olarak çok gelişti. Birçok uluslararası yatırım bankasını bir araya getirdik. Bu bankalar Türkiye’ye yatırım için birleştiler” dedi.

En modern hastaneler bizde olacak

İmza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu; bu imza töreninin arkasındaki temel gücü ve dinamiği herkesin çok iyi hissettiğini belirterek, “18 yıl vade ve birçok uluslararası bankanın imza attığı süreç yaşıyoruz. Bunun arkasındaki güç milli iradedir, 77 milyon Türk milletinin dinamikleridir, milletin gelecek ufku ve vizyonudur” dedi. 

BU MİLLETİN GÜCÜDÜR

Geçen yıl 24 bin yatak kapasiteli 16 şehir hastahanesi ve halk sağlığı laboratuvarının imza törenini yaptıklarını hatırlatan Müezzinoğlu, “İmza atılan ve atılma süreci başlatılan yatırımlar 9 milyar dolardı. Önümüzdeki yıl bir o kadarki yatırım sürecini başlattık. Kamu olarak 32 bin yatak kapasiteli 216 hastahanemizin inşaatını devam ettiriyoruz. Önümüzdeki yılda da 10 bin yatak kapasiteli hastahanelerimizin kamu olarak temelini atıp inşaatlarını yapacağız. 2017 yılsonu veya 2018’e gelindiğinde 95 bin yatak kapasiteli dünyanın tek, modern, ileri teknolojiyle donatılmış hastahaneleri olan bir ülke olacağız. Bu, milletin gücüdür. ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın başardığını Türkiye de başaracak” diye konuştu.

Türkiye’nin sağlıktaki en büyük devrimi

İmza töreninde projeyle ilgili bilgi veren Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ise kısaca PPP olarak adlandırılan “Kamu-Özel İşbirliği” modeli ile yapılacak hastahane projelerinin Türkiye’nin sağlık alanında yaptığı en büyük devrim olduğuna işaret etti. Rönesans’ın Adana Entegre Sağlık Kampüsü yatırımı için bu konuda dünyanın en önemli yatırım fonları arasında yer alan Meridiam’la büyük bir işbirliği içine girdiklerini belirten Ilıcak, “Türkiye PPP projeleriyle sağlıkta bir lig daha atlamış olacak. Bu anlaşmanın sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sağlık alanında en büyük yatırımları arasına gireceğini öngörüyoruz. Adana’nın ardından diğer şehirlerde de benzer yatırımlara hazırlanıyoruz” dedi.

#Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş
#Mehmet Müezzinoğlu
#Sağlık Bakanı
#Kamil Yanıkömeroğlu
#Thierry Dêau
9 yıl önce