|

Hacettepe’den yerli oto atağı

Yerli otomobil tartışmaları sürerken ilk yerli elektrikli otomobili Hacettepe Üniversitesi yaptı. 500 adetlik seri üretim için anlaşmaların sürdüğünü söyleyen Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer, “Spor, makam ve 4 kapılı aile modelleri bulunuyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:08 - 3/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

Sağlık alanında kendinden sözettiren Hacettepe Üniversitesi, yerli otomobil üretimine de el attı. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, patentli eletrikli otomobil ürettiklerini söyledi. Tamamen yerli olan otomobilin Mayıs ayı sonunda piyasada olacağını hatırlatan Tuncer, “Spor, makam ve 4 kapılı aile modelleri bulunuyor” dedi.


FİYATI DAHA UCUZ

Fiyatının mevcut otomobillere göre daha ucuz olacağını söyleyen Tuncer, ilk aracı üniversite yönetimine alacaklarını ifade etti. İlk 500 üretim ve satış için görüşmelerin de olumluğu geçtiğini aktaran Tuncer, daha fazla üretim için yer baktıklarını açıkladı. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, gazetecilere üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi verdi.


TEST SÜRÜŞÜ YAPILDI

Otomobilin test sürüşlerinin gerçekleştiğini ifade eden Tuncer, “Geçen günlerde bir bakanımız test sürüşünü Beytepe kampusumuzda yaptı. Mayıs ayında yapılacak lansmana Cumhurbaşkanı'nın da katılmasını umuyoruz. Araç, seri üretime hazır hale getirildi. Elektrikli otomobilin patenti Hacettepe Üniversitesi'ne ait. Ancak teknokentte birlikte çalışılan bir özel sektör şirketiyle ortaklık yapıldı. İlk aracı üniversite yönetimine alacağız. İlk 500 üretim için görüşmelerimiz olumlu geçti” diye konuştu.


DENGELİ BİR ARABA

Otomobilin özelliklerini de anlatan Tuncer, spor, makam ve 4 kapılı aile modellerinin üretileceğini kaydetti. Otomobil fiyatının piyasaya göre daha ucuz olacağını ifade eden Tuncer, “Dizaynı tamamen Türk mühendislerinin yaptığı ilk elektrikli araba bir iki aya kadar piyasaya çıkacak. Bugün satılan elektrikli arabalardan çok daha ucuz olacak. Arabanın tamamına yakını Türk ürünüdür. Her bir parçasını teknokentimizde geliştirdik. Son derece dengeli bir araba. Ben de kullandım. Bir yarış arabası dengesinde diyebiliriz. Ciddi sürat yapıyor” şeklinde konuştu.



Hızlı üretime geçilecek


Otomobilin seri üretime geçme çalışmalarını da anlatan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncer şöyle devam etti: “Üniversitemiz yeni kurulan şirketlere ortak oluyor. Elektrikli araba üreten firmamıza teknokentimiz ortak. Hacettepe'nin patenti var. Ticarileşmesi için bir çalışma yapıldı. İlk ürünler çıktıktan sonra hızlı araba üretim bandı çıkacak. Onun için de bir yer hazırlıyoruz. Daha hızlı üretime geçeceğiz. Ülkemiz ve üniversitemiz için bir prestij projesi olacağını düşünüyorum.”





#Prof. Dr. Murat Tuncer
#eletrikli otomobil
#Hacettepe
9 yıl önce