|

Hızlının da hızlısı geliyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada demiryolu projelerine verdikleri önemi anlatarak saatte 400 kilometre hız yapan trenler geleceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 21:07 - 5/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada demiryolu projelerine verdikleri önemi anlatarak saatte 400 kilometre hız yapan trenler geleceğini söyledi. Bakan Elvan demiryolu sektöründe, 2003 yılında 580 milyon liralık demir yolu yatırımı söz konusuyken, geçen yıl 5.5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Elvan” Bu yılki yapacağımız yatırımın miktarı ise 9 milyar lira. Son 12 yılda ise 42 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte demiryolu yatırımlarımıza çok ağırlık vereceğiz. Dünya ülkemizin demiryolu yatırımlarına verdiği önemi biliyor. Uluslararası fuarları İstanbul’da yapmak istiyorlar” dedi.

400 KİLOMETRE HIZ YAPAN TRENLER

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve hızlı tren çalışmaları ile ilgili olarak da bilgi veren Elvan sözlerine şöyle devam etti:

"Köseköy’den Yavuz Sultan Selim Köprüsü oradan da 3. Havalimanı, oradan da Halkalı’ya uzanan güzergah demiryolu projesini tamamlayacağız. Hedefimiz 2015 yılı içerisinde bunun ihalesine çıkmak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü bu yılsonu itibariyle vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Biran evvel bu 3. köprümüzün üzerinden geçen demiryolu hattının da işlevsel hale gelmesini arzu ediyoruz. Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkmak istiyoruz. Ancak Köseköy’den Halkalı’ya kadar olan kesim içinde Devlet Demir Yolları’na ait olan hattında da kullanma imkanı vermek istiyoruz. 350-400 kilometre hız yapabilecek olan trenlere uygun inşaa edilecek. Bununla ilgili çalışmamız devam ediyor." 

Dev proje için tarih verdi

Lütfi Elvan, bu yılsonu Kars-Tiflis-Bakü demir yolu hattını açacaklarını belirterek, “Önemli projemiz tarihi İpek Yolu’nu tekrar harekete geçirecek olan Marmaray Projesi ile birlikte Bakü- Tiflis -Kars Demiryolu projesi. Burada da yoğun bir şekilde kış olmasına rağmen çalışmalarımız devam ediyor. Bu yılsonu itibariyle inşallah Kars-Tiflis-Bakü hattını açacağız" diye konuştu.


İstanbul Ankara 1 saat 15 dk

Bakan Elvan, Ankara’dan İstanbul’a hızlı trenin doğrudan geleceğini söyledi. Elvan Köseköy’den yüksek hızlı trenin 3.havalimanı, 3.köprü ve Halkalı’ya kadar devam ettirmek istediklerini söyledi.  Elvan "Ankara'dan İstanbul’a 1 saat 15 dakikada ulaşacak yüksek hızlı tren hattımız olacak. Yap işlet devret modeliyle çıkmak istiyoruz. Ancak Köseköy’den Halkalı’ya kadar Devlet Demiryolları'na ait olan demiryolunun da kullanma imkanını vermek istiyoruz" dedi.

#Lütfi Elvan
#Atatürk Havalimanı
#Yavuz Sultan Selim Köprüsü
9 yıl önce