|

Hükümetten sürpriz teşvik

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı yeni eylem planında devlet, evlenecek olanlardan, ev alanlardan ve eğitim için para biriktirenlerden vergi almayacak, üstüne para verecek.

Yeni Şafak
09:44 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 07:54 - 19/12/2014 Cuma
AA
Türk ekonomisinin yeni rotasını çizen Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Öncelikli Dönüşüm Programları'nın 2. paketi açıklandı. Türkiye'nin yüzde 12'ye kadar düşen tasarruf oranını yüzde 19'a çıkarmayı hedefleyen eylem planına göre bireysel emeklilikte olduğu gibi ev almak, evlenmek ve çocuğunuzu okutmak için para biriktiriyorsanız ya devlet katkıda bulunacak veya vergi avantajı sağlanacak.


Devlet yardımı belirli amaçlarla konut sahipliği, eğitim, evlilik gibi uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olacak. Hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda da çalışma yapılacak. Çalışma sonucunda tercih edilen özel amaçlı tasarruf mekanizmasına kamu katkısı ya da vergi teşvikinin sağlanabilirliği konusu değerlendirilecek. Çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Sistemin işlemesi için özel amaçlı fon ve mevduat türleri geliştirilecek. Örneğin ev almak için her ay 100 lira biriktirene devlet ek para verecek ya da vergi kesintisi yapılmayacak.


İŞTE O MADDE


Belirli amaçlarla (konut sahipliği, eğitim, evlilik vb.) uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olarak, hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda çalışma yapılacaktır. Çalışma sonucunda tercih edilen özel amaçlı tasarruf mekanizmasına kamu katkısı ya da vergi teşvikinin sağlanabilirliği konusu değerlendirilecektir. Çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacaktır.
#kalkınma planı
#ekonomi
#vergi
9 yıl önce