|

İhracata kar ve kur çelmesi

Şubat ayında yaşanan olumsuz hava şartları ve doların değer kazanması nedeniyle ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 495 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Doların tüm dünyada değer kazanması sonucunda ihraç birim fiyatlarında önemli bir baskı var. Sadece AB-28 bölgesine ihracatta paritenin etkisi eksi 900 milyon dolar oldu” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:51 - 1/03/2015 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Şubat ayı ihracat verilerini Erzurum ilinde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Şubat ayındaki tüm yurtta etkili olan ağır kış şartları yanında döviz kurundaki oynaklık dış ticaretimizi etkiledi. Geçtiğimiz ay,  ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 495 milyon dolar oldu. Yılın ilk iki ayında toplam ihracat yüzde 6,7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar, son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolar olarak gerçekleşti.

DOLAR BASKISINA DİKKAT

İhracatın şubat ayında düşmesinde paritedeki gerileme ve olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Doların tüm dünyada değer kazanması sonucunda ihraç birim fiyatlarında önemli bir baskı var. Sadece AB-28 bölgesine ihracatta paritenin etkisi eksi 900 milyon dolar oldu. Diğer bölgelerde doların değerlenmesi ve zayıflayan talebe bağlı olarak yüzde 20’lere varan birim fiyat düşüşleri yaşadık” dedi.

EN YÜKSEK ARTIŞ İRAN'A

Sektörel bazda şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 705 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Geçen ay en fazla ihracat artışını da yüzde 27,8 ile fındık ve mamulleri sektörü yakalarken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 11,8, Irak’a ihracat yüzde 26,7, İtalya’ya ihracat yüzde 15,7  geriledi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış tercihli ticaret anlaşmasının etkisiyle yüzde 19,9 ile İran’a gerçekleşti.

AB’deki gelişmeler umut verici 

Konuşmasında dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi, “Dış piyasalardaki hareketlilik devam ediyor. Piyasalar gelecek döneme ilişkin tedirgin şekilde bir milat bekliyor, bu milat belki FED kararı olacak. Faiz artırımının ABD seçimlerinin sonrasına ötelenebileceği tartışmaları gündemde” dedi. Euro Bölgesi’nin ise 2014’ün son çeyreğinde, özellikle Almanya’daki büyümenin etkisiyle hızlandığını kaydeden Büyükekşi, “Bu yıl AB-28’de yüzde 1,6, Euro bölgesinde ise yüzde 1,2 büyüme bekleniyor. Yunanistan’ın kurtarma programının uzatılması ise onaylandı. AB pazarını çok dikkatli izlediğimiz bu dönemde, yaşanan bu gelişmeler bize ümit veriyor” şeklinde konuştu. 


Faiz indirimi beklentinin altında

Diğer yandan Merkez Bankası’nın cephesinden enflasyon beklenti ve öngörülerine bağlı olarak, temkinli ve kademeli faiz indirimine gitmesini olumlu bulduklarını aktaran Büyükekşi, “Merkez Bankası’nın faizde indirim düzeyi ihracatçılarımızın beklentisini karşılamaktan oldukça uzak. Kısa vadede Merkez Bankası’ndan faiz konusunda daha kararlı hamleler bekliyoruz. Minimum 1 puan daha faiz indirimine devam etmesini ve politika faizini yüzde 6-7 arası bir seviyeye getirmesini bekliyoruz” dedi.

#TİM
#Erzurum
#Mehmet Büyükekşi
9 yıl önce